Cropped landscape
Gazdaság
Megkezdődött a kereskedés a Nemzetközi Beruházási Bank kötvényeivel a BÉT-en
2019-03-2710:28
Megkezdődött a kereskedés a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) értékpapírjaival szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A pénzintézet egy kötvényaukció keretében mintegy 2,47 millió darab, intézményi befektetőket célzó forintalapú kötvényt bocsátott ki a múlt héten, 24,7 milliárd forint értékben. 
Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára a csengetési ceremónián kiemelte: a kötvénykibocsátás a magyar piacon jelentősnek számít, hozzájárul a szervezet tagállami tőkepiacainak megerősítéséhez, és növeli Magyarország pénzügyi központ szerepét is.
    
Az NBB működése megfelel a legmagasabb szintű nemzetközi előírásoknak, amelyet a hitelminősítők mellett már a piaci szereplők is elismernek - emelte ki Gion Gábor.
    
A vállalkozások finanszírozására és a tagállamok infrastrukturális fejlesztésére összpontosító bankról 2017 óta már számos alkalommal hoztak felminősítő döntést, így a hitelminősítői konszenzus szerint az A3/A mínusz fokozatban van, ez kettővel magasabb, mint Magyarországé - tette hozzá. A kötvényértékesítés azt is mutatja, hogy a bank komolyan tervez fejleszteni és befektetni mind a 9 tagállamában közöttük Magyarországon, és mindezt transzparens módon teszi.
    
Magyarország a harmadik legnagyobb részvényese a banknak, amelynek eredményes működése az ország számára is előnyös, ezért a magyar kormány üdvözli a sikeres kötvénykibocsátást - jelentette ki Gion Gábor és hozzátette, hogy a pénzintézetnek öt uniós és egyben NATO-ország a tagja - Magyarországon kívül Bulgária, Csehország, Szlovákia és Románia -, amelyeknek több mint 50 százalékos, míg Oroszországnak kevesebb mint 47 százalékos részesedése van.
    
Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója közölte: a tőzsde stratégiájában kiemelt helyet foglal el a kötvényfinanszírozás elősegítése, ezért fontos, hogy rövid időn belül a Nemzetközi Beruházási Bank már a második külföldi kötvénykibocsátó a budapesti tőzsdén.
    
A bank budapesti székhelyének megnyitása emellett számos lehetőséget teremt a magyar gazdaság szereplőinek, elősegíti vállalatok nemzetközi piacra jutását. Az NBB értékpapírjait a bécsi, a prágai, a bukaresti és a budapesti tőzsdén is jegyzik - közölte.
    
Jozef Kollar, első alelnök, a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatóságának tagja arról beszélt, hogy az intézmény mint multilaterális fejlesztési bank, a helyi pénznemben történő kötvénykibocsátásaival valósítja meg egyik stratégiai célkitűzését az adott tagállam, ezúttal Magyarország tőkepiaci fejlődésének előmozdítását. Közölte: a bankot a Standard & Poor's hitelminősítő intézet a hónap első felében "A mínusz" besorolásra minősítette fel.
    
Az NBB március 20-án tartott eredményes kötvényárverés során 3 éves futamidejű, 2 százalékos fix kamatozású, 24,7 milliárd forint értékű kötvényt értékesített.
    
Az 1970-ben alapított banknak 9 európai és ázsiai ország, köztük Magyarország a tulajdonosa. A kötvénykibocsátási tranzakció az OTP Bank és az UniCredit Bank közreműködésével valósult meg. A kötvényből befolyó összeget az NBB a tagországokban, beleértve Magyarországot is, futó hitelezési tevékenységének finanszírozására, valamint hitelek refinanszírozására fordítja.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ