Cropped landscape
Külföld
Gyerekekkel végzett Afganisztánban egy elhibázott amerikai légicsapás
2019-03-2511:16
Tíz gyerek és három felnőtt civil halt meg egy amerikai légicsapásban Afganisztán északi részén - derült ki az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) hétfőn kiadott jelentéséből.
A szombaton végrehajtott légi támadásban meghalt gyermekek a vizsgálat szerint ugyanazon család tagjai voltak. Az UNAMA közlése szerint a család korábban már elmenekült az ország egy másik, harcok sújtotta térségéből. 
    
A jelentés hozzáteszi, hogy a műveletnek három sebesültje is van, akik szintén civilek.
    
Az amerikai repülőgépek az észak-afganisztáni Kunduz tartomány ugyanilyen nevű fővárosa mellett a kormányerők és a tálibok közt kirobbant összetűzés miatt siettek a helyszínre, hogy a levegőből támogassák az előbbieket. A tűzharc mintegy 30 órán át tartott.
    
Debra Richardson őrmester, a dél-ázsiai országban működő Resolute Support fedőnevű NATO-misszió gerincét adó amerikai kontingens szóvivője a hétvégén megerősítette a csapások hírét. Hozzáfűzte, hogy a műveletek során igyekeznek szem előtt tartani a civilek biztonságát, a tálibok azonban szándékosan bújnak meg köztük.
    
Az UNAMA februári jelentése szerint tavaly minden eddiginél több civil esett áldozatául légicsapásoknak és öngyilkos merényleteknek, 2014 óta pedig a gyermekkorú áldozatok száma évről évre nő.
    
Noha a tálibok képviselői az elmúlt hónapokban már többször tárgyalóasztalhoz ültek az amerikai küldöttséggel az afganisztáni helyzet rendezésének érdekében, továbbra is rendszeresen hajtanak végre támadásokat a nemzetközi erők és az általuk támogatott kabuli kormányzat ellen.
    
Afganisztánban jelenleg mintegy 14 ezer tagú amerikai kontingens szolgál, ennek ellenére a tálibok - médiajelentések szerint - az ország területének jelentős részét ellenőrzésük alatt tartják.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ