Cropped landscape
Belföld
Kelet-Európának egyre nagyobb szerepe lesz a jövőben a tehetséggondozásban
2019-03-2413:29
Kelet-Európának egyre nagyobb szerepe lesz a tehetséggondozásban, mivel itt még az iskoláknak lehetőségük van ezzel foglalkozni, és nem az integrációra kell összpontosítaniuk - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap Vácon, a Piarista Gimnáziumban.
Rétvári Bence - a térség KDNP-s országgyűlési képviselője - az Új Nemzedék Központ szervezésében megvalósuló családi tehetségnapon arról beszélt, hogy Európának egyre nagyobb szüksége lesz azokra a tehetséggondozókra, akik egyre jobban, egyre több tehetséget tudnak kibontakoztatni, mivel a nyugat-európai oktatást ma leginkább a társadalmi integráció elősegítése köti le.
    
Hozzátette, hogy mivel Európába az európai kultúrától teljes mértékben elkülönülő gyerekek érkeznek, az iskola korábbi tanító, nevelő és tehetséggondozó szerepe megváltozott, és most a társadalmi integrálódás elősegítése köti le.
    
Rétvári Bence szerint egy egyre lassuló teljesítményű Nyugat-Európa mellett így egy egyre gyorsuló kelet-európai teljesítmény őrzi meg a kontinens teljesítményét, prosperitását.
    
Az államtitkár szólt arról, hogy az elmúlt időszakban a kormány intézkedései minden más mellett az oktatásban is igyekeztek a tehetséget ösztönözni. Hozzátette, hogy azok a munkavállalók és vállalkozók, akik tehetségesek és szorgalmasak, szintén számíthatnak a kormány ösztönzésére, mert vigyáznak arra, hogy ne sújtsák őket nagyobb adóterhek.
    
Azok, akik a tehetségüket munkavállalóként vagy vállalkozóként kamatoztatják itthon, most sokkal kevésbé vannak megadóztatva, mint 8-10 évvel ezelőtt - hívta fel a figyelmet Rétvári Bence.
    
Deákné Szarka Anita, a város jegyzője kiemelte, Vác iskolaváros, 9 középiskola, 8 általános iskola és 12 óvoda gondoskodik arról, hogy a gyermekek itt tanulhassanak. Hozzátette, hogy bár az önkormányzat 2013 óta nem fenntartója az oktatási intézményeknek, de több módon is megtalálja a lehetőséget, hogy kapcsolatban maradjon az intézményekkel és támogassa a gyerekek tehetséggondozását.
    
Közös ünnepségeket, megemlékezéseket rendeznek, támogatják a sokszínű sport- és kulturális életet, különböző díjakkal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményeket és tehetséggondozó programokat is indítanak - fűzte hozzá a város jegyzője.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ