Cropped landscape
Külföld
May utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról
2019-03-2306:14
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához.
Theresa May péntek este közzétett levelében tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. 

A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást.

May levelének megfogalmazása szerint azonban "ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez", vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.

A brüsszeli csúcson elért megállapodás alapján ha sikerülne a jövő héten elfogadtatni a kilépési egyezményt, akkor a brit EU-tagság a jelenleg még törvény által is rögzített jövő pénteki időpont helyett május 22-én szűnne meg rendezett körülmények közepette, az EU ugyanis addig adott időt a megállapodás ratifikálására és a kilépéshez még szükséges egyéb jogszabályok megalkotására.

Az Egyesült Királyságnak ebben az esetben nem kellene részt vennie a május végén esedékes EP-választásokon.

Ha az alsóház a jövő héten sem fogadja el a Brexit-megállapodást, akkor a brit kormánynak április 12-éig ismertetnie kell az EU-val a további menetrendről szóló elképzeléseit, és addig az Egyesült Királyság az EU tagja maradna. 

Ebben az esetben Londonnak döntenie kellene arról is, hogy részt akar-e venni az EP-választásokon. 

Ha erre a brit kormány hajlandó, akkor az EU-csúcson elért megállapodás alapján a Brexit hosszabb ideig tartó - egyelőre kijelölt határidő nélküli - halasztása is szóba kerülhet, ha viszont London továbbra is elveti a részvételt az EP-választásokon, akkor április 12-én elvileg megállapodás nélkül megszűnhet a brit EU-tagság.

A képviselőknek küldött péntek esti levelében Theresa May is utal erre, leszögezve: a lehetőségek között van, hogy a brit EU-tagság április 12-én a Brexit-megállapodás életbe lépése nélkül szűnik meg.

A konzervatív párti kormányfő felidézi ugyanakkor: az alsóház egy minapi szavazáson kifejezésre juttatta, hogy nem támogatja a megállapodás nélküli Brexitet.

May levele szerint lehetőség van a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról - vagyis a Brexit-folyamat elindításáról - hozott döntés visszavonására is, de ez a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás eredményének "elárulása" lenne.
 
A referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százaléka voksolt a kilépésre.

Péntek estig mindazonáltal több mint 3,7 millióan írták alá azt a minap megjelent hivatalos petíciót, amely a Brexit leállítását követeli, és azt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

Az aláírások száma 24 óra alatt több mint kétmillióval nőtt.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás szerint a kormány rendre azt állítja, hogy a kilépés az Európai Unióból "a nép akarata". Ezt az állítást azonban meg kell cáfolni, annak bizonyításával, hogy milyen erőteljes a támogatottsága Nagy-Britannia további EU-tagságának, és mivel nem biztos az újabb népszavazás kiírása a brit EU-tagságról, a bennmaradást pártolók szavazzanak a petíció aláírásával - áll a felhívásban.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ