Cropped landscape
Gazdaság
Győrffy Balázs: Az agráriumban is létre kell hozni egy támogató közeget a startupok számára
2019-03-2220:53
Az agráriumra sokan még mindig elmaradott ágazatként tekintenek, ezen a szemléleten pedig csak akkor lehet változtatni, ha az ágazatban is létrehoznak egy a startup vállalkozások megjelenését segítő támogató környezetet – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a kamara és a Design Terminal közös szervezésében megvalósult agrárinnovációs ötletverseny megnyitásán pénteken Budapesten.
Győrffy Balázs hozzátette: a Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon című 24 órán át folyamatosan zajló versenyre 140 fiatal, 50 csapatban jelentkezett. A kamara és a Design Terminál szakembereiből álló zsűri közülük választotta ki azt a legjobb 13 csapatot, akik a pénteken és szombaton át tartó versenyben összemérhetik tudásukat, az általuk készített ötlet hasznosságát. 
 
A versenyre elsősorban fiatalok jelentkezését várták, mégpedig azért, mert az általuk képviselt újszerű, kreatív gondolkodásra a mezőgazdaságban is nagy szükség van. 
 
Böszörményi-Nagy Gergely a Design Terminal vezetője hozzátette: a programmal tehetséges diákok százainak figyelmét irányították az agrárszektorra. A verseny abban nyújt segítséget, hogy a magyar fiatalok a mezőgazdaságban is megtalálhassák az innovációs és vállalkozási lehetőségeket. A verseny résztvevői között vannak informatikusok, fizikusok, terméktervezők és geológusok, csupán a jelentkezők 35 százaléka érkezett az agráriumhoz köthető területekről. 
 
Ács Zoltán, a Design Terminal innovációs vezetője, a megnyitót követő háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a szervezet küldetése a piaci igényekhez gyorsan alkalmazkodó kis létszámú stratupok és a tőkeerős nagyvállalatok összekötése. Az agrárinnovációs ötletverseny szervezésesében azért fontos a kamara jelenléte, mert a NAK az egész mezőgazdasági szektorra hatással van, minden szereplőt el tud érni. 
Magyarországon az agrárium az egyik legkevésbé digitalizált ágazat, a kialakult helyzet változtatásához azonban a mostanihoz hasonló kezdeményezésekre van szükség – mondta az innovációs vezető.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ