Cropped landscape
Külföld
Weber: Bölcsek tanácsa vizsgálja a magyarországi helyzetet
2019-03-2021:12
Egy úgynevezett bölcsek tanácsa tanulmányozza majd az elkövetkező időszak magyarországi fejleményeit és ennek kapcsán értékelést készít a Fidesz politikájáról - közölte Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője a pártcsalád szerdai brüsszeli tanácskozását követő sajtóértekezletén, ismertetve, hogy a tanácskozáson döntés született a Fidesz EPP-beli tagságának felfüggesztéséről.
Weber utalt arra, hogy a háromfős testületet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezeti, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke. A frakcióvezető - aki azz EPP csúcsjelöltje a májusi európai parlamenti választásokon - kijelentette, hogy nem került le a napirendről a Fidesz kizárása a pártcsaládból. Azt hangoztatta, hogy a tagság felfüggesztése - mint fogalmazott - szükséges lépés volt, a kizárás azonban "nem került le a napirendről".

A német konzervatív politikus a magyar kormánypárt tagságának felfüggesztésével kapcsolatban kijelentette: hosszú időre van szükség ahhoz, hogy ismét helyreállhasson a bizalom az EPP és a Fidesz között. Az EPP-tagság felfüggesztésének gyakorlati következményei között említette Weber, hogy Orbán Viktor nem vehet részt az EPP csütörtöki, az Európai Unió csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán.

Továbbá közölte azt is, hogy a Fidesz nem jelölhet politikust az EPP különböző tisztségeire, és nem szólhat bele az EPP jövőbeni politikai irányvonalának alakításába. Az EPP szerdai politikai közgyűlésén 190-en szavaztak a Fidesz tagságának kompromisszumos felfüggesztése mellett, míg 3-an ellene.

Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök a tanácskozást követő brüsszeli sajtóértekezletén bejelentette: A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. Orbán Viktor közölte: azt a megoldást választottuk, hogy amíg a felkért három bölcs ember elkészül a jelentésével, addig "magunk részéről egyoldalúan mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három ember jelentését, és utána ismét leülünk a néppárttal". A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország politikája változatlan, ezt világossá tette az EPP politikai közgyűlésén is.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ