Cropped landscape
Gazdaság
Kormányzati forrásból megújul a debreceni Zsuzsi kisvasút
2019-03-2011:51
Megújul a debreceni Zsuzsi erdei kisvasút, a rekonstrukciós munkákhoz 771 millió forint támogatást adott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztésére szánt keretből - közölte Debrecen polgármestere szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Papp László (Fidesz-KDNP) emlékeztetett, hogy 2012-ben a regionális operatív program keretében elnyert 400 millió forint forrásból már megújult a 17 kilométeres pálya 10 kilométeres szakasza és néhány vasúti kocsi. A mostani beruházás során további 7 kilométeres pályaszakaszt rekonstruálnak, felújítják a Zsuzsi vonat gőzmozdonyát és két dízelmozdonyát is - tette hozzá a polgármester. 

A Zsuzsi kisvasút vasúttörténeti, és helyi közlekedéstörténeti emlék, amelynek fenntartásához és működtetéséhez évi 50 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat - jelezte Papp László polgármester. 

Tasó László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy "fénykorában" 49 kilométer hosszú sínpályával Debrecentől Nyírbéltekig közlekedett a kisvasút, amely a faszállítás mellett a környező településeken és a debreceni tanyavilágban élők számára közlekedési eszközt is jelentett. 

A magyar kormány komolyan veszi a kisvasutak felújítását, jelenleg 19 vonalon összesen 380 kilométer hosszúságban közlekednek keskeny nyomközű kisvasutak - fűzte hozzá a képviselő, aki reményét fejezte ki, hogy a Zsuzsi vonat nyomvonala az elkövetkező években eléri Debrecen főpályaudvarát, a Nagyállomást is. 

Nagy Attila, a Zsuzsi erdei kisvasutat működtető DKV Közlekedési Zrt. vezérigazgatója elmondta: hétfőn megtörtént a munkaterületek átadása, a beruházás során felújítanak 7,3 kilométer hosszú pályatestet, 16 kitérőt, 9 átjárót és két vasúti megállót. A DKV Zrt. évente 10 millió forintot fordít a Zsuzsi vonat működtetésére - jegyezte meg a vezérigazgató. 

Gacsályi István, a Zsuzsi Erdei Kisvasút Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: a rekonstrukciós munkák miatt március 18. és október 31. között nem közlekednek a menetrend-szerinti vonatok, és különvonatokat sem indítanak ebben az időszakban

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ