Cropped landscape
Külföld
Brit sajtó: Weber lehet a mai szavazás vesztese
2019-03-2014:48
A konzervatív brit napilap, a Telegraph is hosszasan foglalkozik az Orbán Viktor vezette Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatával. Elemzésükben többek között arra hívják fel a figyelmet, egyáltalán nem biztos, hogy a magyarok jönnek ki rosszul a ma megrendezésre kerülő politikai hisztériából.
Mint írják, nem arról van szó, hogy Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje lenne az, aki nehéz helyzetbe tudná hozni Orbánt, hanem éppen fordítva,
Orbán az, aki fejtörést okoz Webernek.
Kifejtik, egy esetleges kizárás esetében amellett, hogy a Fidesz 11 képviselőjének elvesztésével is számolnia kellene az EPP-nek, a pártcsaládnak arra is fel kellene készülnie, hogy
Orbán Viktor kormányfői minőségében potenciálisan akár meg is vétózhatná Webert, ami az Európai Bizottság elnöki pozícióját illeti.
Mindemellett egyre többen tartanak attól, hogy egy ilyen drasztikus lépésnek az lenne az egyik következménye, hogy a fideszes képviselők megjelenése a populista politikai palettán megnövelné az olasz Liga és a lengyel Jog és Igazságosság pártjának politikai jelentőségét, vonzerejét.

Így nem véletlenül írja azt a Telegraph, hogy Weber nemrégiben tett budapesti látogatása nem Orbán megfeddéséről szólt, hanem sokkal inkább arról, hogyan tudná a német csúcsjelölt a magyar miniszterelnök vezette Fideszt a Néppártban tartani.

888
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ