Cropped landscape
Gazdaság
Több száz kérelem érkezett új étel- és italautomaták telepítésére
2019-03-1906:12
A Magyar Postához több száz kérelem érkezett új étel- és italautomaták telepítésére, az ágazati szövetség szerint mégis eltűnhet a berendezések 10-15 százaléka a 25 milliárd forintos piacról - írta a Világgazdaság.
A lap keddi száma szerint a posta több mint ezer üzemeltetővel kötött felügyeleti szolgáltatói szerződést, csaknem 25 ezer automata felügyeleti egységet (AFE) telepített országszerte, ezzel megegyező a megszemélyesített készülékek száma is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden olyan automata forgalmára rálát, amelyben AFE van, és azt megszemélyesítették. Becslések szerint az automaták korábbi 30-35 milliárd forintos piaca mára 25 milliárdosra zsugorodott, az ágazat 700-800 szereplőjének 95 százaléka mikrovállalkozás.

Lőrincz László, a Magyar Ital és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) elnöke a lapnak elmondta: mintegy 22 ezer automata rendelkezik AFE-eszközzel, ebből 20 ezer működik folyamatosan.

Elmondta, a szövetség kezdetektől támogatta az automatás értékesítés kifehérítését célzó kormányzati intézkedéseket. Az ezzel összefüggő pluszköltségek miatt az automaták száma azonban csökken, és várhatóan további 10-15 százalékuk tűnik el, főként gyárakból, irodákból és közintézményekből.

Lőrincz László kifejtette: a felügyeleti szolgáltatás díja berendezésenként havi 5000 forint, és a cégeket automatánként 20 ezer forintos éves felülvizsgálati díj is terheli. Mivel az automaták havi átlagos nettó árbevétele a NAV szerint 100 ezer forint, az új szabályozás 7-10 százalékos extra költséget jelent. A MIÁSZ a felügyeleti díj mérséklését javasolja, továbbá az éves felülvizsgálat gyakorlatának és díjának átgondolását, az adminisztráció egyszerűsítését.

A lap szerint a többletterhek miatt elkerülhetetlen az áremelés: a meleg italok - kávék, teák - 20-50 forinttal, az üdítők, szendvicsek 50-100 forinttal is többe kerülhetnek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ