Cropped landscape
Belföld
Bevándorlás minél több szemszögből
2019-03-1306:19
A migráció problémáját számos szempontból körüljáró nagyszabású, nemzetközi konferencia kap helyet a Várkert Bazárban március 22—24. között. Több kontinens félszáz előadója között a neves kutatók mellett ismert politikusok is találhatók - írja a Magyar Nemzet.
Közel húsz ország több mint ötven előadója fejti ki álláspontját a migrációval kapcsolatban, illetve ismerteti a vonatkozó kutatási eredményeit a március 22–24. között tartandó MCC Budapest Summit on Migration elnevezésű konferencián – tájékoztatta tegnap Magyar Nemzetet Szalai Zoltán, az esemény főszervezője. 
 
– Az volt a célunk, hogy minél több szemszögből járjuk körbe a bevándorlás problematikáját, így az előadók között lesznek, akik a globális népmozgás gazdasági aspektusait vizsgálják, ahogyan olyanok is, akik a klímaváltozással való összefüggését tárgyalják, megint mások pedig a multikulturalizmus és a párhuzamos társadalmak kérdéseit boncolgatják.

Ennek megfelelően a tudományos élet szereplői mellett a vendégek listáján fellelhetőek közéleti szereplők és politikusok is – sorolta a kultúrtörténész. 
 
A szervezésért felelős Mathias Corvinus Collegium igazgatója a politikus szekció prominens előadói között említette Václav Klaust, Csehország korábbi államfőjét, Beate Kempát, Lengyelország humanitárius és segélyprogramokért felelős miniszterét, valamint az egykori spanyol belügyminisztert, Jamie Mayor Oreját. Szavai szerint elfogadta a meghívásukat Michelle Rempel kanadai migrációs árnyékminiszter és Alexander Downer korábbi ausztrál külügyminiszter is. 
 
– Több híres egyetem oktatója is képviselteti magát a konferencián: Ayaan Hirsi Ali – a Harvard és a Stanford University vendégelőadója – az iszlám vallásnak az európai kultúrával való összeegyeztethetetlenségét járja körül. George Borjas – a Harvard Kennedy School közgazdászprofesszora – pedig a migráció gazdasági hatásairól általa felállított modellt fogja ismertetni – sorolta Szalai Zoltán. 
 
Szavai szerint élménybeszámoló jellegű előadások is helyet kapnak a programban, s példaként Moszab Hasszán Juszefet említette, aki az izraeli titkosszolgálat Ha-mászba ­beépített ügynökeként átélt tapasztalatairól fog beszélni az érdeklődőknek. 
 
A főszervező arról is beszámolt, hogy az előadások mellett kerekasztal-beszélgetéseket is rendeznek, ahol a migrációval kapcsolatos különböző álláspontokat ütköztetnek majd. 
 
A Várkert Bazárban helyet kapó rendezvényen történő részvétel regisztrációhoz kötött. A konferenciát Lánczi András, a Corvinus rektora és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitja meg.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ