Cropped landscape
Gazdaság
A Nébih illegális sertéstelepre bukkant Pest megyében
2019-03-1309:07
Ötvenöt illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az egyik Pest megyei állattartó telepen, amely többszörösen megsértette a jogszabályi előírásokat - közölte a Nébih szerdán az MTI-vel. 
Kiemelték: a telepen tartott sertések állategészségügyi státusza ismeretlen volt, továbbá az állatokat tiltott módon, moslékkal etették. 
    
A Nébih felhívta az állattartók figyelmét arra, hogy az Európai Unió tagállamaiban - így Magyarországon is - szigorúan tilos az élelmiszer-hulladékok feletetése az élelmiszertermelő haszonállatokkal. A moslék - ideértve bármilyen, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerből származó hulladékot, tehát az éttermekből, konyhákból vagy háztartásokból kikerülő mellékterméket egyaránt - az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag számos járványos betegség, így például az afrikai sertéspestis esetében is - figyelmeztettek. 
    
Az ellenőrök csaknem 1 tonna mellékterméket találtak a telepen fellelhető műanyag hordókban, illetve földbe ásott tárolókban, amelynek ártalmatlanítását a hivatal értesítése alapján a területileg illetékes járási hivatal elrendelte a helyszínen - ismertették. 
    
A Nébih az eset apropóján felhívta a vendéglátók és a közétkeztetést végzők figyelmét, hogy az élelmiszer-hulladék elszállíttatását kizárólag a megfelelő engedéllyel rendelkező szolgáltatókkal végeztessék el.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ