Cropped landscape
Külföld
Nancy Pelosi házelnök ellenzi Donald Trump alkotmányos elmozdítását
2019-03-1206:25
Ellenzi a Donald Trump elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárás megindítását Nancy Pelosi. A demokrata párti házelnök a The Washington Post című napilapnak fejtette ki álláspontját.
A lap internetes oldalán helyi idő szerint még hétfőn megjelent interjúban az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb demokrata párti politikusa úgy fogalmazott: Donald Trump szerinte ugyan nem alkalmas elnöknek - sem "etikailag", sem pedig "intellektuálisan" -, de az impeachment (alkotmányos úton történő felmentés) eljárásának megindítása jelenleg túlságosan is megosztaná az amerikai társadalmat. 

Pelosi szerint Donald Trump "nem éri meg", hogy megindítsák ellene az eljárást. A házelnök úgy vélte, hogy Trump "jól jön" a demokratáknak. Mint fogalmazott: az elnök "nagyszerűen mozgósítja" a demokrata szavazókat "és ez jó Amerikának". Leszögezte, hogy nem ért egyet egyes demokrata párti törvényhozókkal, akik az elnök elmozdítását sürgetik, mert szerinte, ha nincs megfelelő ok, elsöprő bizonyíték és kétpárti egyetértés, akkor az eljárás megindítása túlságosan is megosztaná az országot. "Nem hiszem, hogy ezen az úton kell elindulnunk" - szögezte le. 

A házelnök hangsúlyozta, hogy meglátása szerint az amerikai demokrácia alapjai erősek, az intézmények nincsenek válságban, és a kihívásokkal a politikusok képesek megküzdeni. "De két Trump-ciklussal talán nem" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ő és pártja mindent megtesz majd azért, hogy Donald Trumpot ne válasszák újra. 

A Demokrata Pártban - elsősorban a törvényhozásba újonnan beválasztott fiatalabb politikusok körében - többen felvetették már Trump alkotmányos elmozdításának ügyét. Rachida Tlaib michigani törvényhozó például már a képviselői eskütétel után tartott összejövetelén azt ígérte híveinek, hogy Donald Trumpot eltávolítják a hivatalából. A kérdés megosztja a Demokrata Pártot. Nancy Pelosi először fejtette ki nyilvánosan is az álláspontját, azzal érvelve, hogy egy ilyen eljárás megindításához tények kellenek és nem politikai megfontolások.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ