Cropped landscape
Belföld
Gyöngyösi Márton: ''A holokauszt egy olyan állatfaj, amellyel kapcsolatban az indulatok nőnek''
2019-03-1210:43
Nincs új a nap alatt: itt a következő felfoghatatlan és mérhetetlenül szomorú felvétel Gyöngyösi Mártonról. Az Origo birtokába került videón a Jobbik jelenlegi elnökhelyettese és frakcióvezetője közel másfél órán át, megállás nélkül hangoztatott antiszemita szólamokat egy 2013-as lakossági fórumon. Szavaiból kiderült, hogy a Zsidó Világkongresszus azért jött Budapestre, hogy felmossa a padlót a magyar emberekkel, a holokauszt egy speciális állatfaj, valamint a holokausztkompenzáció egyenlő az intézményesített korrupcióval. A létező összes jobbikos antiszemita romlottságot belezsúfolta a beszédébe.
Ugye, azt senki nem feltételezi, hogy amikor a Jobbik kettős állampolgárságról beszél, akkor a csíkcsicsói székely bácsiban látja a nemzetbiztonsági kockázatot. (…) Nem róluk volt szó természetesen, hanem kizárólag és határozottan az izraeli-magyar kettős állampolgárokról
– ezzel az eléggé erős felütéssel kezdte meg Gyöngyösi Márton körmendi lakossági fórumát 2013 júniusában. És ez még bőven csak a kezdet volt.

„Minden zsidó nemzetbiztonsági kockázat”

Ismert, az ezt megelőző év decemberében hangzott el a botrányos zsidólistás felszólalása a magyar Országgyűlésben, ami után országjáró turnéra indult a jobbikos berkekben sztárrá avanzsálódott politikus, így jutott el a nyugat-magyarországi városba. Közvetlenül a kezdés után még egyszer megismételte, hogy nemzetbiztonsági kapcsolat tekintetében „egy fikarcnyi kétely sem merülhet fel” a székely bácsival kapcsolatban, nem úgy az izraeli-magyar kettős állampolgárokkal szemben. „Itt kitérnék arra, miért is »utazik a Jobbik« az izraeli-magyar kettős állampolgárokra” – tette hozzá a világ hetedik legantiszemitább embere, aki beismerte, hogy pártja tudatosan „utazott” rájuk. Hogy miért tették mindezt, arra két okot mondott: az első a már jól ismert „terrorállam” narratívába illeszkedett bele. Meglátása szerint Izrael egyedüliként a világon nem ismer se Istent, se nemzetközi jogot, és nem tisztel semmit a világon. Éppen ezért úgy látja:
a nemzetközi előírások figyelmen kívül hagyása miatt minden egyes izraeli állampolgár, járjon bárhol a világban, nemzetbiztonsági kockázatot jelent
– hangzott a Jobbik vezető politikusának első számú érve arra, miért kell a kettős állampolgárokat kiszűrni a magyar törvényhozásból. Ez nem feltétlenül új gondolat Gyöngyösitől.
A másik ok szerinte, amiért indokolt volt a Jobbik zsidólistázós ötlete, az az, hogy
Izrael államelnöki szinten deklarálta Magyarország gyarmatosítását.
Ezzel értelemszerűen Simón Peresz korábbi mondatára utalt vissza, és azt hangoztatta, hogy a „pénzvilág eszközeivel gyarmatokat lehet létrehozni”, az izraeli invázió pedig Magyarországot is érinti. A konfliktus feloldására pedig egy meglehetősen meredek megoldást ajánlott az egybegyűlteknek: a hadüzenetet.
(…) Megkockáztatom, hogy ha Magyarországnak lenne valódi elitje (...) akkor egy ilyen diplomáciai botrányt nemcsak számonkérés követte volna, hanem egyenesen hadüzenet is
– hangoztatta.
Ugyan ekkor még az előadás felénél sem tartott, Gyöngyösi emelte a tétet, és előhúzta a holokauszt témáját mellényzsebéből.

„Van-e közöttünk holokauszt-túlélő?”

Izrael és a zsidóság után először a Wallenberg- és holokauszt-emlékévnek esett neki beszédében. „Jó példa erre, hogy a tavalyi évben volt egy Wallenberg-emlékév, amiről azt gondolhattuk, december 31-ével véget ér, és nagyot lélegezhetünk, hogy akkor most letudtuk a mea culpázásnak, a lelkiismeret-furdalásnak, meg a miegymásnak a nagy évét, és ezután felszabadultan beléphetünk 2013-ba. De csak lélegzetvételnyi volt az idő, hiszen az Orbán-kormány 2013-ra meghirdette a holokauszt-emlékévet, ami a mai napig tart. Újra szembesülnünk kell valami új intézkedéssel, ami a holokauszt-emlékév keretében zajlik” – mondta felháborodottan a jobbikos politikus. Nincs mese, ezután a holokauszt-túlélőkön való gúnyolódás következett, Gyöngyösi konkrétan megkérdezte a jelenlevőktől, van-e a soraikban valaki, aki túlélte a zsidóellenes népirtást.

  • Gyöngyösi (nevetve): „És tegyük fel magunkban, itt szűk körben azt a kérdést, van-e itt közöttünk holokauszt-túlélő? Nem tudom, van-e itt esetleg?”
  • Bekiabáló (hangosan): „Reméljük, nincs.”
  • Gyöngyösi: „Nincs? Akkor az az üzenet, hogy nincs, mert akkor ezek a szerencsés emberek lennének… A második csoportban mindannyian a bűnös magyarok táborát gyarapítjuk.”
Hangos bekiabálás és nevetés volt a reakció a politikus mondataira.
Ezt Gyöngyösi Zsidó Világkongresszus elleni támadása váltotta fel. Gyöngyösi kifogásolta, hogy a szervezet éppen Budapesten akarta megtartani aktuális összejövetelét, ezt nyílt provokációként értékelte. Meglátása szerint ennek csupán egy kifutása lehet: felmossák a padlót a magyar emberekkel. „Ma már azzal voltak tele az újságok, hogy az FBI-nak az emberei, a Moszad emberei, az AVH-nak az emberei ellepték Budapest utcáit, és már megy az előkészítése ennek a fantasztikus világkongresszusnak, amin Orbán Viktor is felszólal. 
(...) Az első napirendi pontja az lesz ennek az eseménynek, hogy felmossák a padlót minden jóérzésű magyar emberrel
– hangoztatta az antiszemitizmusát ma már tagadó politikus.
Ezután azt is vázolta, nemcsak kívülről, hanem belülről is provokálják a magyarokat. Nem kicsit, nagyon.

„Budapest-Auschwitz expresszvonat”, „a szívem szottya történet”

A belülről érkező provokációra azt a példát hozta fel elsőként, hogy egy Rosenberg Dániel életéről szóló filmet mutattak be Budapesten. „Nagyon megengedő vagyok, mert önmagában az még nem probléma, hogy Bródy János, Koncz Zsuzsa és Koltai Lajos közreműködésével létrejön egy zsidó tematikájú film. Ennek azonban van egy kis szépséghibája: a történet nem igaz (nevetés)” – kacagtatta meg közönségét Gyöngyösi, hogy aztán ismertesse az egybegyűlteknek, miről is szól az alkotás. 
A film dióhéjban arról szól, hogy a Budapesten lakó zsidó család gyermekét a német megszállás alatt lévő Magyarországon az SS fel akarja rakni a Budapest-Auschwitz expresszvonatra, jönnek érte a gettóba, de helyette a keresztény-magyar barátja, Magyar Zoltán, szegény képviselőtársam a Jobbikban mit kapott ezért (hehe, nevetés), feladja magát
– gúnyolódott a zsidó embereken teli tüdővel a Jobbik vezető politikusa „a szívem szottya történet” kapcsán, ami szerinte „megmérgezi a legfiatalabb generációkat”.
Fokozta felháborodottságát, hogy egy „Eszter Izraelben” című (amúgy az izraeli nagykövetség által terjesztett) brosúrát nyomtak a kezébe gyermekének oktatási intézményében, ami meglátása szerint színtisztán cionista propaganda volt.

Gyöngyösi szótárában: holokausztkompenzáció = intézményesített korrupció

Miután alaposan lehordott egy holokauszt-túlélőt, miután belekötött egy nagykövetségi anyagba, a holokausztot egy érdekes állatfajnak titulálta. „Általában a világtörténelemben bekövetkező tragédiák úgy szoktak működni, hogy az idő múlásával, ha nem is elfelejtődnek, mégiscsak valahogy tompulnak. Az ezzel kapcsolatos érzelmek, azok nem növekednek, hanem elcsitulnak. A holokauszt az egy olyan érdekes állatfaj, amellyel kapcsolatban az indulatok nőnek. Tehát mintha egyre több lenne a holokauszt-túlélő, és egyre nagyobb lenne a holokauszttal kapcsolatos fájdalom” – fogalmazott a politikus, majd a magyar kormány által felkínált kompenzációk kapcsán fejtette ki a véleményét.
Egyenesen felháborítónak tartom azt, hogy a holokauszt-túlélők kompenzációjáról úgy beszélünk, mintha az egy teljesen természetes és magától értetődő dolog lenne. (…) A holokausztkompenzáció azért teljes mértékben felháborító, mert úgy működik, hogy a magyar kormányok a közpénzt odaadják a zsidó szervezeteknek, akik azt szétosztják, a fene tudja, kinek, ha egyáltalán szétosztják. Ezt, ha nem a zsidók kárpótlásáról lenne szó, akkor ezt a világban mindenki úgy nevezné, hogy intézményesített korrupció. Hiszen ez az. Mutyialapon működő biznisz, üzlet” – toldotta meg az addigiakat. Ebből az következik, hogy
a Jobbik elnökhelyettese szerint a zsidó szervezetek ellopják a hozzájuk érkező állami pénzt, így a holokausztkompenzáció egyenlő az intézményesített korrupcióval.
Ezek után már szinte szóra sem érdemes, hogy a zsidóságot jelölte meg a „patkányforradalom” és a kommunizmus miatt az első számú felelősnek. Hozzáfűzte, hogy nehéz feladat a cionizmus és a zsidóság között különbséget tenni.

A hetedik

Gyöngyösi Márton a Jobbik ökleként, egyik leghangosabb politikusaként számos hazai kisebbségnek esett neki. Mivel – diplomata édesapja kiküldetése miatt – gyermekkorának jelentős részét a Közel-Keleten töltötte, így a palesztinbarátság mellett erős Izrael-ellenesség alakult ki benne. Ezt tökéletesen tudta kamatoztatni a 2003-ban alakult szélsőjobboldali Jobbikban, amelybe 2006-ban lépett be. A hazai zsidóság és Izrael ellen számos alkalommal kelt ki, ennek egyik eklatáns példája volt, amikor a Jewish Chronicle nevű izraeli lapban megkérdőjelezte a magyarországi holokauszt áldozatainak számát, az „izraeli térhódításról” pedig úgy nyilatkozott, hogy a zsidók nemkívánatosak Magyarországon. Az Origo a napokban mutatta be azt a felvételt, amelyen arról értekezett, hogy hadat kellene üzenni Izraelnek, az összes izraeli polgár nemzetbiztonsági kockázatot jelent, valamint a hazai zsidóság a cionizmus oldalára állt. Nem véletlen, hogy a Jobbik elnökhelyettese a náci háborús bűnösök felkutatására szakosodott Wiesenthal Központ 2012-es összeállításában a világ hetedik legantiszemitább embereként szerepelt.

Origo 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ