Cover
Sport
Hosszú a vegyes számokban biztos indul a vb-n
2019-03-1119:02
Hosszú Katinka körül tavaly nagyot fordult a világ, de mára rendeződni látszanak a dolgai. Az időeredményeivel is egyre inkább elégedettebb és már a nyári vb-programja is körvonalazódik. Petrov Árpádnak meg kellett szoknia a versenyekkel járó sok utazgatást és bár nem szereti, tanítványa érdekében vállalja ezt a kihívást.
A hétvégén Kecskeméten ugrott medencébe Hosszú Katinka, hogy többedmagával megnyissa a 24 órás úszóversenyt. Ezúttal nem az időeredmény számított, de a tavalyi zaklatott éve után az elmúlt hónapokban már azzal is elégedett volt a klasszis úszó.
Decemberben a rövid pályás világbajnokságon azért sikerült már olyan időket úsznom, amire büszke vagyok. Az idei évben is már van pár olyan idő, ami azt mutatja, hogy valóban jó az, amit csinálunk és haladunk előre. Nagyon élvezem a munkát, a felkészülést, úgyhogy remélem, hogy ezt hamarosan látjuk majd az eredményekben is
– nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok úszó az Echo TV-nek.

Hosszú számára szokásosan sűrű év lesz az idei, hiszen a világbajnokság mellett ősszel elindul az International Swimming League, tavasszal többek között a FINA Bajnokok sorozatán is ott lesz az úszó, de a következő hetekben sem unatkozik majd.
Elmegyünk Marseille-be, a francia körverseny második állomására. Ott reméljük, hogy jó ellenfelek ellen tudunk versenyezni. Utána rögtön jön a debreceni országos bajnokság, majd pedig a skandináv körverseny. Helsinki, Bergen, utána egy kis kitérő a Feröer-szigeteken, végül pedig Stockholmban zárul ez a versenyblokk
– árulta el Petrov Árpád, Hosszú Katinka edzője.
Számomra az, hogy ilyen sok verseny van, csak pozitívum. Általában én keresem a versenyeket a versenynaptárban, hogy minél többet tudjak versenyezni, úgyhogy nekem nem lesz furcsa személy szerint, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a vb és az olimpia a legfontosabb, úgyhogy én mindenképp azokra koncentrálok, és úgy illesztjük be ezeket a versenyeket a naptárba
– tette hozzá Hosszú.
 
A sok versennyel járó utazgatás az edzőnek nem mindig öröm, de Katinka sikere érdekében Petrov Árpád is próbál alkalmazkodni az új körülményekhez.
Igazából meg kell tanulni ezt is menedzselni, nekem mint edző, magamat, hogy fegyelmezett legyek, hogy én is sportoljak, hogy én is figyeljek arra, hogy mit eszek. Ugyanúgy kell élnem, mint egy sportoló. Az elején ez egy nagy kihívás volt, most pedig egyszerűen hozzátartozik az egész felkészülésemhez. Ami a lényeg, hogy működik. Neki ez bevált, nagyon jól tudja használni, a legjobb edzésforma számára, úgyhogy ez egy szükséges jó és szükséges rossz néha
– mondta Petrov.
 
Az év fő versenye a nyári, dél-koreai világbajnokság lesz Katinkáék számára. Úszó és edzője már tudják, hogy milyen számokat vállalna jelen állás szerint Hosszú, de ennek egyelőre csak egy része publikus.
Még nem publikus, mert azért még szeretném látni, hogy megy a felkészülés, ezért nem szeretnék se túl sokat, se túl keveset mondani. Annyit viszont el tudok árulni, hogy a két vegyes szám az biztos, tehát a vegyesre én készülök, és akkor, hogy mellé még hány szám fér be, azt majd meglátjuk útközben.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ