Cropped landscape
Gazdaság
Zöld pénzügyi pályázatot írt ki az MNB
2019-03-0811:05
Április végéig pályázhatnak a pénzügyi intézmények az Magyar Nemzeti Bank új Zöld Pénzügyek Díjára. A környezettudatos módon működő, a zöld szempontokat szolgáltatásaik során figyelembe vevő bankok, pénzügyi intézmények stratégiai előnyben lesznek a jövőben, mert az ügyfelek egyre környezettudatosabbak - nyilatkozta Windisch László, az MNB alelnöke az MTI-nek.

Zöld Pénzügyek Díjat kaphat a környezetvédelem ügyéért tavaly és idén legtöbbet tett bank, biztosító és befektetési szolgáltató. 
    
Az alelnök elmondta, egyszerre több szektor intézményei is versenghetnek a díjért, illetve a leginkább újszerű, ötletes klímabarát megoldásokat jutalmazó innovátor elismerésért. A pályázaton az itthon fióktelepként működő társaságok is részt vehetnek. 
    
A pályázóknak nemcsak a klímavédelmet vagy egyéb környezetvédelmi célt szolgáló termékeiket, szolgáltatásaikat kell bemutatniuk, hanem azt is, hogy "saját házuk táján", vagyis vállalatirányítási rendszerükön belül mit tettek ökológiai lábnyomuk csökkentésére - nyomatékosította Windisch László. 
    
Mint rámutatott, klímabarát például az olyan lakáshitel vagy biztosítás, amelynek alacsonyabb a kamata, díja, ha azt korszerű energiahatékonysági tanúsítvánnyal vagy éppen napelemes rendszerrel bíró otthonra fordítják. Egyes etikus európai bankoknál ma már a betétesek dönthetnek arról, hogy intézményük miképp támogassa a zöldenergia, környezetvédelem fejlesztését. 
    
Elmondta, a környezetbarát célokat szolgáló hazai megtakarítások összege jelenleg 30-35 milliárd forintra rúg. Bár ez utóbbi összegben növekedés tapasztalható, e téren még jelentős bővülésre lenne szükség - tette hozzá. 
    
Az MNB pályázatának nyertesei egy éven át viselhetik a címet, s használhatják az azzal járó logót. Kutatások szerint az utóbbi időben erősödött a lakosság környezettudatos szemlélete, így a díjat elnyerő pénzügyi intézmények termékei a versenytársakéhoz képest előnybe kerülhetnek az ügyfeleknél - hangsúlyozta a jegybanki vezető. 
    
A pályázatokat április 30-ig kell benyújtani a jegybankhoz, az ökológiai szemlélet jegyében kizárólag elektronikus formában. A kiírás szerint az MNB képviselőiből és külső szakértőkből álló bírálóbizottság május végén teszi közzé ünnepélyes keretek közt a verseny eredményét. 
    
Windisch László emlékeztetett: a pályázat a jegybank február közepén meghirdetett Zöld programjához kötődik. A "zöld időszámítás megkezdésével" a jegybank hatástanulmányokkal, a pozitív nemzetközi példák megosztásával és saját működésének klímabarátabbá tételével is ösztönzi e szemlélet fejlődését Magyarországon. Az ökológiai problémák elkerülése ugyanis pénzügyi stabilitási kérdés is - összegezte az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ