Cropped landscape
Gazdaság
Januárban 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom
2019-03-0509:05
Januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 
Tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg a forgalom volumene az egy évvel korábbit, míg a múlt év egészében 6,0 százalékkal nőttek az eladások.
    
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,9 százalékkal nőtt a forgalom naptárhatástól megtisztított volumene. Ezen belül az élelmiszerbolt jellegű vegyes üzletekben az eladások növekedési üteme a decemberi 1,6 százalékosról 5,4 százalékosra gyorsult, az italokat és dohányárut is értékesítő boltokban a forgalom éves összevetésű csökkenése 1,3 százalékosról 0,7 százalékosra fékeződött.
    
A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,4,  százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, azaz alig változott a decemberi 6,3 százalék után. Az iparcikk jellegű vegyes boltokban szintén 6,4 százalékkal nőttek az eladások - 16 hónapja először nem kétszámjegyű a növekedés. 
     
A gyógyszer-, gyógyászati termékek üzleteiben 12,5 százalékkal, az illatszerboltokban 4,0 százalékkal nőtt a forgalom tavaly januárhoz mérve. A textil-, ruházati és lábbeli eladások 3,9 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 2,9 százalékkal nőtt a forgalom.
    
Az árucikkek széles körére kiterjedő és a kiskereskedelmi forgalomból 5,8 százalékkal részesedő internetes és csomagküldő szolgálatoknál féléve a legszerényebb mértékben, 20,9 százalékkal nőtt a kereslet.
    
Ezzel szemben csökkent a forgalom a használtcikk üzletekben 6,1 százalékkal, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 0,7 százalékkal. 
    
A naptárhatástól megtisztított üzemanyag fogyasztás 7,2 százalékkal haladta meg a tavaly januárit.
    
A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,7 százalékkal bővültek.
     
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem januári forgalma folyó áron 831,5 milliárd forint volt, 291 milliárd forinttal (25,9 százalékkal) alacsonyabb a tavaly decemberinél. 
     
Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások forgalmában realizálódott. 
    
A jelentéshez mellékelt módszertani leírásban jelentette be a KSH, hogy a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalmára vonatkozó adatgyűjtése megújul, az online pénztárgép adatok felhasználására épülő új módszertan eredményeként az adatok ezután megbízhatóbb képet közölnek a kiskereskedelem és vendéglátás forgalmáról, mint a korábbi, nagyobb mértékben mintavételes megfigyelésre alapozott gyakorlat. Az összehasonlíthatóság érdekében a forgalmi adatokat 2015. januárig, a volumenindexeket 2016. januárig visszavezették.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ