Cropped landscape
Külföld
Az Egyesült Államok helyreállította az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státuszát
2019-03-0420:50
Az Egyesült Államok helyreállította az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státuszát - jelentette be hétfőn az amerikai külügyminisztérium. 
A minisztérium közlése szerint Washington döntése "azonnali hatállyal", azaz hétfőtől érvénybe lép. Ennek értelmében az Európai Unió külképviselete ismét más országok nagykövetségeivel egyenrangú lesz.     

Idén januárban kerültek napvilágra információk arról, hogy az amerikai kormányzat - megszüntetve elődje, az Obama-adminisztráció politikáját - az Európai Unió washingtoni nagykövetét tavaly október óta nemzetközi szervezetek küldötteként kezelte, vagyis a diplomáciai protokoll szerint másodrangúvá minősítette. 

Az októberi döntés mind az Európai Unió tisztségviselőit, mind a Demokrata Párt kongresszusi politikusait felháborította. Az Európai Unió akkor arra panaszkodott, hogy nem értesítették a változtatásról, az amerikai kongresszus 27 demokrata párti politikusa pedig levelet írt Mike Pompeo külügyminiszternek és "zavarba ejtőnek" minősítette a történteket. 

A külügyminisztérium bejelentése abban a közleményben szerepel, amellyel Washington üdvözli az EU új washingtoni nagykövetét, Sztavrosz Lambrinidiszt, aki hétfőn kezdte meg munkáját az amerikai fővárosban. 

Ezzel egyidejűleg Gordon Sondland, az Egyesült Államok EU-nagykövete - anélkül, hogy magyarázatot adott volna a korábbi visszaminősítésre - közleményben szögezte le, hogy az Európai Unió "egyedülállóan fontos szervezet és  az Egyesült Államok legértékesebb partnere a globális biztonság és felvirágzás biztosításában".

Az Egyesült Államok és az Európai Unió között nem felhőtlen a viszony: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tavaly Brüsszelben mondott beszédében, miközben az Európai Uniót   bírálta,  feltette a kérdést: "vajon az Európai Unió biztosítja-e azt, hogy a tagországok és állampolgáraik érdekeit a brüsszeli bürokraták érdekei elé helyezzék?". Sondland nagykövet pedig a Politico című lapnak adott interjújában úgy fogalmazott: "az EU elszakadt a valóságtól". 

Washington és Brüsszel a héten folytatja a kereskedelmi tárgyalásokat, ezúttal az ipari termékek vámkérdéseiről. Donald Trump elnök a múlt héten "nagyon, nagyon kemény tárgyalópartnerként" jellemezte az Európai Uniót a mezőgazdasági terméke és a gépkocsik vámügyében. "Mi megvásároljuk az ő termékeiket, ők nem veszik meg a mieinket, mi nem vetünk ki rájuk vámokat, ők megvámolnak bennünket" - fogalmazott az elnök a Fehér Házban újságíróknak.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ