Cropped landscape
Külföld
Soros-féle aktivizmus az EP-választás előtt
2019-03-0206:27
Az „értékellenes” pártokat beazonosító kampánnyal kívánja befolyásolni a választópolgárokat a több NGO-t tömörítő Liberties. A Fidesz természetesen helyet kapott a „kétes elemek” között.
Befolyásold az EU-s választásokat, védd meg az alapvető értékeket! – ezzel a felütéssel indított újabb tájékoztató kampányt a berlini székhelyű, Soros által pénzelt Liber­ties. A volt TASZ-os Dénes Balázs által vezetett, több európai NGO-t tömörítő szervezet szerint az utóbbi időben egyre-másra olyan pártok aratnak sikert a választásokon, amelyek „nyíltan támadják közös, alapvető európai értékeinket”. Mint írják, ezek közé tartozik a Fidesz is Magyarországon, nehezményezve, hogy az Európai Néppárt hosszú évek óta védelmezi a tagjai közt tevékenykedő, Sorosék szerint „értékellenes” magyar kormánypártot.

A Liberties részéről azzal is indokolják a májusi EP-voksolás előtti nemzetközi aktivizmusukat, hogy aggódnak: előfordulhat, hogy az új brüsszeli, illetve strasbourgi parlamentben egyeseknek „sikerül megakadályozniuk az alapvető értékeket sértő kormányokkal szembeni intézkedésekre irányuló törekvéseket”. Hogy ez ne így legyen, létrehoztak egy úgynevezett értékkövetőt, a Groningeni Egyetem és a New York University kutatójával, John Morijnnal közösen. A lajstrom célja, hogy azonosítsák az „értékelleneseket”, akikre ugyebár nem szabad szavazni. Fontos ez, mondván, valamennyi frakcióban ülnek kétes elemek, „előfordulhat, hogy az értékellenes képviselők komoly hatalomra tesznek szert”.

A Liberties egyéb kezdeményezésekkel is készül az EP-választásra. Megírtuk, még decemberben népszerűsítő körútra indultak új könyvükkel, amely arról szól, miért szavaznak annyian a populistákra, és mit lehet ez ellen tenni. A honlapon elérhető tájékoztatás szerint a tekintélyelvű pártok megszerzik vagy megfélemlítik a sajtót, és így elérik, hogy a nyilvánosság rettegje és gyűlölje a kisebbségeket, így a migránsokat, továbbá átformálják az oktatást, amely így az intolerancia és az idegengyűlölet meleg­ágya, a nők, az LMBTI emberek és az etnikai kisebbségek elnyomásának eszköze lesz. A magyar kormánnyal szemben is sokadszor hallott vádak mellett a Liberties eltökélt szándéka volt az akcióval, hogy tanácsokat is adjanak politikai döntéshozóknak és emberi jogi aktivistáknak azzal kapcsolatban, mit tehetnének ez ellen a folyamat ellen, valamint blogokon keresztül a szélesebb nyilvánosságot is megszólítják, hogy ki-ki megértse, hogyan járulhat hozzá a tekintélyelvűség visszaszorításához.

Egyik korábbi kezdeményezésükkel egyébként azt követelték, hogy az Európai Bizottság terjessze ki a migránsokat támogató programokat. Felvetették továbbá, hogy biztonságos belépési útvonalat kellene biztosítani a bevándorlók számára, hogy legálisan és egyszerűen elérhessék Európát, de az ő ötletük volt az is, hogy az EU-nak a következő költségvetési ciklusban az eddigi többszörösét kellene szánnia a kormányokat „ellenőrző” NGO-k támogatására. Ezt az ötletet az EB és az EP is magáévá tette.

„Szeretnéd, ha egy békés, erős, multinacionális Európában élhetnél, ahol hatékony az együttműködés a különféle hátterű emberek között? Akkor tanítsd meg a gyermekeidnek, hogy a homogén nemzet mint olyan pusztán egy adott célokat szolgáló konstrukció” – taglalta a szervezet honlapján elérhető, A történelem egyetlen hiteles értelmezéséről című írásában Reich Orsolya, aki mintegy szellemi alapvetésként cikksorozatot indított a témában.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ