Cropped landscape
Belföld
Gyopáros Alpár: A kormány valamennyi területen segíteni szeretné a kistelepüléseken élőket
2019-02-2721:16
A munkahelyteremtéstől az infrastruktúra fejlesztéseken át az alapszolgáltatások növeléséig a kormány valamennyi területen segíteni szeretne a kistelepüléseken élőknek a szerdán elstartolt Magyar Falu Programmal - jelentette ki Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Napi aktuális című műsorunkban. A politikus a falusi csok-ról szólva elmondta: a kormány hamarosan közli azoknak a településeknek a listáját, amelyeken igénybe lehet venni a támogatást. 
Ez egy rendkívül komplex program, aminek a megjelent két pályázati kiírása csak egy eleme. A közösségi terek elindítására, felújítására és működtetésére ötezer fő alatti települések egyházai és önkormányzatok pályázhatnak. Ha önkormányzat és az egyház egyszerre nyújt be pályázatot, akkor a felekezet előnyt élvez. A kormánybiztos kevés párhuzamos pályázatra számít, mert ezeken a településen a polgármester és az egyházi vezető ismerik egymást, kommunikálnak egymással.

A pályázati kiírás nem csupán az épület felújítására szolgál, hanem a működtetésre is, hiszen 5 milliós értékben programok szervezésére és eszközök beszerzésére is lehetőség nyílik, ráadásul még egy közösségszervező személy foglalkoztatására is lehet pályázni.
A pályázati kiírás ráadásul előnyben részesítik a helyi vállalkozókat - tette hozzá.
Gyopáros Alpár szerint nem érdemes az interneten lévő listákat böngészni, hogy az adott település alkalmas-e a falusi csok igénybevételére. A kormányrendeletben szerepelni fog a települések listája, ahol igénybe lehet venni a plusz támogatást. 

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ