Cropped landscape
Belföld
Razzia: A megszökött fogvatartott egyszer sem lőtt menekülés közben
2019-02-2621:05
Az ECHO TV Razzia című műsorának információi szerint nem volt lőszer a Fővárosi Törvényszékről megszökött fogvatartott fegyverében. A férfi ezért nem lőtt az őt üldöző rendőrökre. Sz. Károlyt fél óra alatt elfogták.
2019. február 15-én akciófilmbe illő jelenetek játszódtak le Budapest utcáin. Szökés, túszejtés és lövöldözés. Az elkövető Sz. Károly számláján több bűncselekmény is szerepelt már. 2017. november 23-án ő volt az a bankrabló, akit menekülés közben egy kisteherautó elütött. A rablás miatt jelenleg is tölti 9 éves börtönbüntetését.

Most pedig a Fővárosi Törvényszékről szökött meg, miután a bíró 1 év 1 hónapra ítélte garázdaság miatt. Az őt kísérő fegyőrt ököllel kétszer megütötte, majd dulakodás közben elvette fegyverét. Ezt követően indult a 35 perces ámokfutás.

Ez egy nem mindennapos esemény, tíz évente egyszer fordul elő - tette hozzá Fejes István, a BRFK BSZ Bűnügyi Bevezetési Osztályának nyomozója. Hozzátette: ő egy gépjárművet vezetett és periférián dolgozott.
Ez azt jelenti, hogy amikor az autó megállt az elkövetővel, én a volánnál maradtam, arra felkészülve, ha sikerülne autót szereznie, legyen aki utána tud mozdulni
- fogalmazott. Közben a menekülőt a kollégái meglőtték és ártalmatlanná tették.

2019. február 18-án Dr. Töreki Sándor, országos rendőrfőkapitány-helyettes az üldözésben és elfogásban részt vett 12 rendőrt elismerésben részesített.

A fogvatartott több túszt is ejtett menekülés közben. Ilyenkor felmerülhet, hogy túsztárgyalóra lehet szükség. Ebben az esetben a menekülő Sz. Károly folyamatosan mozgásban volt, így lehetőség sem volt beszélni vele.

Arra a kérdésre, mi lehet a feladata ilyen helyzetben egy túsztárgyalónak Végh József, egykori túsztárgyaló és kriminálpszichológus úgy fogalmazott: elsősorban tájékozódni kell, hogy milyen cselekményeket követett el az elkövető, ha tudjuk ki az.
Nem tudhatjuk, hogy mi volt a motivációja. Lehetett az, hogy a rendezetlen családi körülményeit akarta helyrehozni vagy egy újabb ítélet elől akart elmenekülni és még az a variáció lehet, hogy úgynevezett bátortalan öngyilkos
- tette hozzá. Elmondta: a bátortalan öngyilkosnak nincs elég bátorsága végezni magával, ezért ki akarja végeztetni magát a hatósággal, miközben túsz- vagy terrorcselekményt követ el.

Végh József kiemelte: minden esetben amikor megtámadnak minket, különösen fegyverrel, akkor szót kell fogadni. Se többet, se kevesebbet nem szabad tenni, mint amit követelnek és
nem célszerű visszatámadni.
A Razzia információi szerint a megszökött fogvatartott egyszer sem lőtt menekülés közben. Úgy tudják, hogy a tár a fegyőr szolgálati fegyveréből még a tárgyalóteremben, dulakodás közben kiesett.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ