Cropped landscape
Külföld
Pedro Sánchez előre menekült az előrehozott választással
2019-02-1521:51
Az EP-választások irányát is jelezheti majd a spanyol előrehozott választások alakulása - mondta Szabó Barnabás az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint Pedro Sánchez spanyol kormányfő a referendummal előre menekült. 
Szabó Barnabás szerint inkább politikai okai lehettek a katalánok zsarolásának. Jelenleg ugyanis a katalán és a spanyol közvéleményt is meghatározza, hogy nemrég megkezdődött azoknak a katalán függetlenségi párti politikusoknak a pere, akik annak idején a spanyol alkotmánnyal nem összeegyeztethető módon függetlenségi népszavazást szerveztek Katalóniában. 

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint komoly, több tízéves börtön várhat ezekre a politikusokra, akiknek egy része külföldre menekült – köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök –, egy részüket pedig letartóztatták. A spanyol büntetőkönyvben nagyon széles spektrumban állnak rendelkezésre azok a jogcímek, amelyek alapján elítélhetők azért, amit tettek - magyarázta a szakember, hozzátéve:
a spanyol központi kormányzat nem ismer tréfát ebből a szempontból.
Az elmúlt hónapokban látszott némi elmozdulás a korábbi nagyon merev süketek párbeszédéhez képest. Ha más nem is, de Pedro Sánchez és a katalán kormányt vezető Quim Torra legalább leült néhányszor beszélni egymással. Ez újdonság volt, hiszen a 2010-es évek során erre egyáltalán nem volt példa - mondta. 

Velkovics Vilmos kérdésére reagálva a kutató kifejtette: a tavaly nyáron megalakult Pedro Sánchez-féle kormány nehezen jött létre. Szüksége volt a katalán és egyébként függetlenségpárti pártok támogatására. Ez egy kényszer szülte koalíció volt. 
Ez volt az ára annak, hogy Mariano Rajoy hátrább lépjen
- fogalmazott. 
Pedro Sánchez előre menekült, hamarosan ugyanis elég sok megmérettetésen kell keresztül mennie a pártoknak Spanyolországban – utalt a kutató a májusi EP-választásra, illetve a spanyolországi önkormányzati és regionális választásra. 
Először szó volt arról, hogy a nemzeti választás is egy időben legyen a többi referendummal, de végül előre hozták áprilisra. Szabó Barnabás szerint paradox módon a nemzeti választás indikátorként fogja megmutatni a későbbi választások irányát.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ