Cropped landscape
Gazdaság
Nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül
2019-02-1406:59
Minden ország szuverén döntése, hogy milyen energiakosarat alkalmaz, s a választott koncepció mellett ki is kell tudni állni - mondta a Magyar Hírlapnak Kovács Pál, az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár.
Kijelentette: Paks II nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás, és ezt a majdnem hároméves vizsgálatát követően az Európai Bizottság is elismerte. Ráadásul a klímavédelmi követelmények csak az atomenergia alkalmazása mellett teljesíthetők, ezért is döntött Magyarország a nukleáris kapacitásának fenntartása mellett. 
    
Az elhúzódó uniós vizsgálatok miatt ugyan van késedelem, másrészről azonban egyeztetni kell az orosz féllel a belső tartalékokat illetően. A közeljövőben rengeteg egyeztetés várható országon, kormányon belül, mind pedig a kulcsszereplők között - tette hozzá. 
    
"Jelenleg azon dolgozunk, hogy megfelelő minőségű tervezési dokumentáció rendelkezésre álljon, és a kivitelezést a legrövidebb idő alatt le tudjuk bonyolítani. A hangsúlyt a gyakorlati részre, a kivitelezés feltételeinek biztosítására helyezzük" - mondta Kovács Pál. 
    
Hozzátette: a munka elkezdődött, amelynek látható nyoma van. De nem csak a várost, az egész térséget fel kell készíteni a projekt befogadására, ez komoly infrastruktúra-fejlesztést jelent. 
    
Az államtitkár szerint az orosz hitel nagyon fontos biztonsági védőháló, bármelyik lehívott tétel névértéken és további díjak nélkül előtörleszthető. Ha rendelkezésre áll olcsóbb forrás, Magyarország élni fog ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor az engedélyezéshez kapcsolódó iratok zöme publikus. 
    
Kovács Pál hangsúlyozta: ma az Európai Unió 28 tagállama közül Bulgária után Magyarországon a legolcsóbb a villamos energia. 
    
"Egyre élesebben kirajzolódik, hogy a jövő energiakosarában az atomenergia és a megújuló energiaforrás egymás mellett foglalnak helyet a globális felmelegedés megállítása és ellátásbiztonságunk érdekében. Magyarországon eléggé korlátozottak a lehetőségek energetikai szempontból, csak hazai szénnel rendelkezünk" - nyilatkozta az államtitkár. "Nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül." 
    
Kitért rá, hogy számos példa hozható több országról is, amelyek meg akartak válni az atomenergiától, majd visszavonták döntésüket. 
    
"Szárazabbak az évszakok, és a megújuló energiaforrások alkalmazása korlátozott" - tette hozzá. 
    
Kovács Pál kiemelte: a gazdasági modernizációval, digitalizációval, e-mobilitással, az "okos városok" előretörésével egyre nagyobb lesz Európa szerte a villamosenergia-igény, melyhez nélkülözhetetlen egy ehhez méretezett erőműpark. Ráadásul kockázat, hogy a magyar áramigény mintegy harmadát külföldről kell beszerezni. 
    
"Az import mértéke tavaly 31,6 százalék volt, ami uniós szinten is rendkívül magas. Magyarország biztonságos áramellátását nem lehet külföldi erőművekre alapozni, szükség van olyan hazai forrásokra, amelyek az időjárás alakulásától függetlenül, szén-dioxid-mentesen képesek nagy mennyiségben villamos energiát előállítani. Ezért építjük meg a két új paksi blokkot" - fogalmazott Kovács Pál.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ