Cropped landscape
Krónika
Felfüggesztett börtönre ítélték a Budaházy-ügy egyik vádlottját, a per folytatódik
2019-02-0614:40
Nem jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte lőszerrel visszaélés miatt a tizenhetedrendű vádlottat a Budaházy György és társai ellen folyó megismételt elsőfokú büntetőperben a Fővárosi Törvényszék szerdán. 
A férfi a tárgyalás délelőtti szakaszában jelezte, hogy beismeri a terhére rótt bűncselekményt, délután pedig az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.
    
A törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető lőfegyverrel visszaélés ügyében a törvényszék az enyhítő törvényi rendelkezések alkalmazásával 1 év 1 hónapot szabott ki három évre felfüggesztve. A mintegy másfél millió forintos bűnügyi költségből pedig félmillió megfizetésére kötelezte a vádlottat. Az ügyész súlyosításért fellebbezett.
    
A többi tizenhét vádlott ügyében pénteken folytatódik a megismételt elsőfokú büntetőper a Fővárosi Törvényszéken.
    
A vád szerint a Budaházy György által létrehozott és vezetett Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet 2007 és 2009 között terrorcselekményekkel próbálta befolyásolni az akkori szocialista-szabaddemokrata kormány politikáját. Molotov-koktélos támadásokat intéztek több kormánypárti politikus ingatlana ellen.
    
A vádlottak, akik jobbára tagadták bűnösségüket, a másodfokú döntés óta szabadlábon védekezhetnek.
    
A szerdai tárgyaláson a bíró röviden ismertette a Fővárosi Törvényszék 2016-ban kihirdetett, de másodfokon hatályon kívül helyezett, nem jogerős elsőfokú ítéletét: a 17 vádlottból 15 kapott 5 és 13 év közötti letöltendő szabadságvesztést terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt.
    
A bíró ismertette a Fővárosi Ítélőtábla múlt évben hozott másodfokú végzését is, amellyel megsemmisítette az elsőfokú ítéletet, és új elsőfokú eljárásra utasított. A tábla eljárási szabálysértésekre, megalapozatlanságra hivatkozva helyezte hatályon kívül a törvényszék korábbi ítéletét.
    
A szerdai tárgyaláson délelőtt egy kivétellel minden vádlott tagadta bűnösségét, fenntartotta korábbi vallomásait, de újabb vallomást nem akart tenni. Többen jelezték, hogy nem is vesznek részt a tárgyalásokon.
    
Budaházy György a tárgyaláson kifogásolta az ügyészség munkáját.
    
A bíró közölte, hogy az ügyész elfogultsága miatti kizárására irányuló indítványt még nem bírálták el, megszüntették ugyanakkor - bűncselekmény hiányában - azt az eljárást, amely Budaházy György feljelentésére indult az ügyészség egyes állítólagos jogsértései miatt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ