Cover
Kultúra
Orbán János Dénes: Esélyegyenlőséget kell biztosítani a fiataloknak
2018-10-2820:08
Ikonikus alakja ma is az erdélyi irodalmi életnek. Az irodalomból jön, és mint mondja, oda szeretne visszatérni, ám előtte meg kell teremteni az igazi irodalmi állapotokat Magyarországon. A rendszerváltás utáni éveket kegyelmi időszaknak tartja, amikor szabadon lehetett írni bármiről, sokan olvastak szépirodalmat. Úgy véli, manapság verset írni gyakorlatilag csőd egy magyar író számára. Elhivatottságról, kormányközeliségről, kultúrharcról, támogatásokról beszélgetett Szabó Anett Orbán János Dénes, József Attila-díjas magyar költővel.
A 90-es évek második felében a költő vezényletével bontakozott ki az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, nagy feltűnést keltve az irodalomkritikusok körében. Orbán János Dénes a Kettesben Szabó Anettel című műsorban elmondta, hogy mára már szinte százan vannak az Íróakadémián, ebből pedig 45-en pályakezdők.
Az egészben a legnemesebb a tehetségkutatás és tehetséggondozás, de emellett könyv- és lapkiadással is foglalkozunk.
Ahhoz, hogy valaki bekerüljön, először egy felvételi vizsgán kell átmennie. Be kell nyújtani műveket, de van szóbeli vizsga is, ha bekerül valaki, akkor három évig kap ösztöndíjat. A pályázatokat az akadémia oktatói gárdája bírálja el.

A legfontosabb, hogy esélyegyenlőséget kell biztosítani a fiataloknak. Én tudom, hogy Brassóból hogyan jutottam el Budapestre, de szerencsés voltam mert ehhez megvolt az anyagi hátterem - hangsúlyozta a költő.
A kultúra sorsa mindig a fővárosban dől el, így a vidékiek és a határon túliak hátrányból indulnak, ezt kell leküzdeni
- szögezte le.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Kettesben Szabó Anettel
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ