Cropped landscape
Sport
„Algériából jöttem, mesterségem címere:...” - Célfotó TELJES ADÁS
2018-03-1714:39
Vendégünk a magyar sport múltja és jelene. Életutak, sztorik, boldog és keserű emlékek - egykori és mai nagyságokkal beszélget Szöllősi György és Kalapos Mihály a Célfotóban.
Bár Budapesten született, öt- és tízéves kora között Algériában élt, mert az édesapja ott kapott munkát a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányaként. Itt ismerkedett meg aztán a tenisszel, amikor édesapja – megunva a kiszolgáltatottságot – lánya személyében teniszpartnert keresett magának. Nagyon hamar fény derült lánya kivételes tehetségére. Édesapja edzője és menedzsere lett. A család pedig a teljes vagyonát feltette a lány teniszkarrierjére. Ottó egy amerikai túra során meg is jegyezte lányának, hogy most már jó lenne megnyernie a soron következő tornát, mert elfogy a pénzük. A tizennégy éven aluliak világbajnokságának megnyerésével hívta fel magára a figyelmet, de a nagy áttörés tizenhat esztendős korában következett be, amikor első lett az olasz nyílt bajnokságon. Egymást követő évben elődöntőzött vegyes párosban az amerikai Charles Strode oldalán Wimbledonban. 1983-ban megválasztották a WTA Tour legtöbbet fejlődő játékosának. 1983 és 87 között folyamatosan az első húszban volt a világranglistán, volt hetedik is. Legnagyobb sikerét 1986-ban érte el, amikor a világelső Martina Navratilovával megnyerte a női párost a Roland Garroson, meglehetősen simán, 6:1, 6:2-re verve az akkor feltörekvő Graf, Sabatini duót. Amikor Navratilova felhívta telefonon – mert megsérült akkori párospartnere, Pam Shriver – azt hitte, csak tréfálkoznak vele, még a telefont is lecsapta. A kishitűséget Navratilova ölte ki belőle, aki mindig igyekezett hangsúlyozni, hogy nélküle nem nyert volna a Roland Garroson.

MTI Fotó: Földi Imre / Taróczy Balázs és Temesvári Andrea 1988-ban
1987-ben egy bokasérülés, majd egy vállműtét akasztotta meg pályafutását. 1989-es visszatérése után sikerült visszaküzdenie magát a legjobb huszonöt közé, de túlságosan türelmetlen volt. A ’84-es olimpia a bojkott, a ’88-as a sérülése miatt maradt ki, hogy 1996-ban Atlantában már ott legyen. Noha a tenisz világában nem az olimpia a fő esemény, őt is magával ragadta az ötkarikás játékok egyedi hangulata, amikor a különböző sportágak képviselői egymásért is szorítanak. Visszavonulása után dolgozott edzőként, szövetségi kapitányként, vezetett teniszakadémiát. Jelenleg is az edzőség tölti ki a mindennapjait. Három gyermeke, Tímea, Márk és Milán is szeretett sportágát választotta.

A Célfotó szombati adásában Temesvári Andreával beszélgetek, a műsor 22 óra 35 perckor kezdődik. Várom Önöket!


Kalapos Mihály
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ