Cropped landscape
Sport
Történelmi nap előtt a magyar parasport
2018-02-2112:50
Február 22-e jeles dátum lesz ettől az évtől a magyar parasport életében, ugyanis az országgyűlés tavaly decemberi egyhangú határozata alapján ez lesz a Magyar Parasport Napja. A szervezők már az első alkalommal színes programokkal készülnek, ráadásul a nemzetközi bizottság elnöke is ellátogat hazánkba.
1970. február 22-én a Mozgásjavító Intézmény falai között megalakult a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, amelyet az intézmény tanárai, diákjai és első paralimpiai érmeseink alapítottak. Nem véletlen tehát, hogy 48 évvel később az első Magyar Parasport Napján sem maradhat ki ez a helyszín a programból. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, Andrew Parsons is ellátogat az intézménybe csütörtökön délelőtt, akit ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök is fogad majd a nap folyamán.

Ezen a napon egyébként az ország több mint 400 iskolájában kerül középpontba a parasport. A Magyar Paralimpiai Bizottság „Lélekmozgató” névvel iskolai szemléletformáló, testnevelés órákat szervez minden megyében, ahol parasportolók közreműködésével az ép diákokat szólítják majd meg. A tanulók kipróbálhatják ezeken az alkalmakon a parasportokat, illetve megtekinthetik a „Lehetetlen határán” című dokumentumfilmet is.

Természetesen nem csak a diákok részesülnek a Magyar Parasport Napjából. Budapesten, a Várkert Bazárban egész nap kerekasztal beszélgetésekre kerül sor, ahol hazai és külföldi előadókkal vitatják meg, hogy hol tart jelenleg és milyen irányban kell fejlődnie Európának és hazánknak a parasport területén. Az eseményen a V4-es országok szakemberei mellett részt vesz Sir Philip Craven, aki 20 évig irányította a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságot, valamint Andrew Parsons és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke is beszédet mond majd a konferencia zárásaként.

Este gálavacsorára kerül sor az MPB 20 éves megalakulásának alkalmából, ahol a műsorok mellett Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a magyar állam nevében kitünteti munkájáért Sir Philip Cravent, az IPC leköszönt elnökét.

A csütörtöki eseményekkel az Echo TV híradóiban is kiemelten foglalkozunk!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ