Cropped landscape
Külföld
Soros embertípust kell létrehozni az ET emberi jogi biztosa szerint
2018-02-1609:41
A "homo sorosensus", azaz a Soros embertípus létrehozásának szükségességéről értekezik Nils Muiznieks, az ET emberi jogi biztosa egy 2009-es dokumentumban. Úgy fogalmaz: ez az új ember hivatott felváltani a homo sovieticust, amely lassan elbomlik a történelem szemétdombján. Muiznieks többször is bírálta a magyar kormányt, legutóbb a Stop Soros törvénycsomag miatt.
A „Nyílt társadalom emberének születése” címmel publikált tanulmányt 2009-ben az ET emberi jogi biztosa, amelyben egy új embertípus, a “homo sorosensus” létrehozásának szükségességéről értekezik. Az Open Society című nemzetközi Soros hírlevélben úgy fogalmaz: “sokan közülünk azt feltételezték, hogy két évtizeden belül létre tudjuk hozni az új nyílt társadalom emberét. Ez az új ember – a homo sorosensus – hivatott felváltani a homo sovieticust, amely lassan elbomlik a történelem szemétdombján”.

A dokumentumban Nils Muiznieks részletesen ismerteti a “Soros embertípus” személyiségjegyeit. Azt írja: a “homo sorosensus” a közép-európai egyetemen (a CEU-n), vagy nyugaton (Angliában vagy az Egyesült Államokban) tanul, aktívan részt vesz a megreformált közép- és kelet-európai gazdasági és politikai életben, mi több, egy átmeneti időszakot követően a “Soros embertípus” nemzedéke megszerzi a legtöbb politikai, gazdasági és kulturális hatalmi pozíciót.
 
Tanulmányában mérleget von a Soros Alapítvány 1989 és 2009 közötti célkitűzéseivel, eredményeivel, majd leszögezi, hogy a nyitott társadalom kialakítása a vártnál hosszabb időt vesz igénybe. Azt is megállapítja, a “homo sorosensus” nem fog belovagolni a fehér lovon, végül kijelenti: nem szabad lemondani létrehozásának eszményéről. Szerinte tovább kell erősíteni egyes személyeket és csoportokat, amelyek már most is a nyílt társadalomért küzdenek, de olyanok számára is vonzóbbá kell tenni, akik dühösek, vagy kiábrándultak az átmenet miatt.
 
A Soros közeli emberi jogi biztos

Nils Muiznieks-nek nem ismeretlen a Soros szervezetek tevékenysége, korábban a Soros Alapítvány lettországi programigazgatója, később igazgatóságának tagja volt. Magyarországot többször is támadta a migrációval kapcsolatos álláspontja miatt. A napokban a Stop Soros törvénycsomagot kritizálta. Közleményében külön kiemelte, hogy a kormányzati retorika megbélyegez olyan, Soros György által alapított, vagy vele kapcsolatba hozható szervezeteket, amelyek “színvonalas és fontos emberi jogi munkát végeznek Magyarországon”.
 
hirado.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ