Cropped landscape
Külföld
EP-képviselők: Soros György politikailag kényes ügyet befolyásol
2018-02-1615:01
soros györgy, soros terv, európai központi bank
Soros György az Európai Központi Bank egyik igazgatójával tárgyalt az euróövezet integrációjának elmélyítéséről, ami bírálatokat váltott ki az Európai Parlament néhány képviselőjéből - adta hírül a Reuters brit hírügynökség.
A magyar-amerikai milliárdos üzletember még tavaly november közepén magántalálkozón beszélt Benoit Coeure-rel, az EKB hatfős igazgatótanácsának egyik tagjával arról, hogy miként lehetne az euróövezetet összeforrottabbá tenni egyebek közt közös eurózónás költségvetéssel. A találkozó megtörténte csak e hét csütörtökön került nyilvánosságra annak révén, hogy Coeure közzétette naplóját. 

A Reuters értesülése szerint a találkozót Soros György kérte, a megbeszélésen jelen volt fedezeti befektetési alapjának egyik képviselője és Coeure-ön kívül egy másik EKB-tisztségviselő is.

Az Európai Parlament néhány képviselője attól tart, hogy a pénzember illetéktelenül befolyásol politikailag kényes ügyet. Bernd Lucke német konzervatív képviselő pénteken úgy nyilatkozott:

Úgy vélem, törvénybe ütköző, hogy Soros úr saját politikai céljai szolgálatába próbálja állítani az EKB-t.
Az EKB egy szóvivője közölte, hogy a találkozó résztvevői csupán elvi kezdeményezések szintjén beszéltek az euróövezet integrációjának elmélyítéséről, monetáris politikáról nem értekeztek.

Az EKB nem szólhat bele politikai reformokba, de pénzügyi tanácsokat adhat kormányoknak és EU-testületeknek. Coeure-t nem hivatalosan az EKB külügyminisztereként emlegetik, aki rendszeresen találkozik befektetőkkel, és részt vesz az EU kulcsfontosságú tanácskozásain - jegyezte meg a Reuters.

Az olasz Marco Zani - aki az Európai Parlamentben az EU-ellenes Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoport tagja - a novemberi magánmegbeszélésről azt mondta, hogy az ilyen színfalak mögötti találkozók, amelyeken befolyásos emberek is részt vesznek összeegyeztethetetlenek olyan intézményekkel, amelyek demokratikusnak tartják magukat.

Akad azonban olyan EP-képviselő is, aki nem lát kivetnivalót a novemberi találkozóban. A német Sven Giegold - aki a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport szóvivője gazdasági és pénzügyi témákban - úgy nyilatkozott, hogy az euróövezet épségére felügyelő EKB feladatának része találkozni olyan befolyásos emberekkel, akik ugyanarra törekszenek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ