Cropped landscape
Külföld
Nem sikerült integrálni a német munkaerőpiacra a bevándorlókat
2018-02-1506:32
Kudarcot vallott a menekültek integrációja Németországban - derül ki a Migrációkutató Intézet legújabb elemzéséből. A szervezet igazgatója kiemelte: 2017 tavaszán a migránsok csupán 18 százalékának volt állása. Orbán Balázs hangsúlyozta: a bűnügyi statisztikák ráadásul azt mutatják, hogy a menekültválság óta romlott a közbiztonság Németországban. Néhány napja egy migráns megerőszakolt egy 65 éves német nőt. Az idős asszony a kórházból a temető felé tartó úton haladt, mikor a húszéves afrikai férfi rátámadt. 
2015 szeptemberében a németek még tárt karokkal várták a migránsokat. Sokan ugyanis arra számítottak, hogy a menekültek beáramlása jótékony hatással lesz a munkaerőpiacra. Azonban a számok mást mutatnak. 2015-ben és 2016-ban több mint 1,2 millió illegális bevándorló érkezett Németországba. Míg 2010-ben kevesebb mint 50 ezren adtak be menedékkérelmet, addig ez a szám 2016-ban már meghaladta a 745 ezret. 

A munkaerőpiaci integráció sem halad túl jól. 2017 tavaszán a menekültstátuszban részesítettek foglalkoztatási rátája csupán 18 százalék volt, miközben a munkanélküliség körükben meghaladta az 50 százalékot. 

A Migrációkutató Intézet igazgatója kiemelte: ennek ellenére Németország horribilis összegeket fordít a migránsok ellátására. Orbán Balázs hangsúlyozta: Berlin csak 2016-ban 22 milliárd eurót költött a menekültek ellátására. 
18,6 millióra nőtt a külföldi migrációs hátterű népességnek az aránya. Ez egy nagyon magas szám a lakosság számarányához viszonyítva. Tehát ha az Egyesült Államokat nézzük, ami hagyományosan egy liberális bevándorló ország, akkor ez az arány ahhoz képest is magasabb. Amit ugye látunk és erre vonatkozóan vannak magyar és európai adatok is. Az érkezők között felülreprezentáltak voltak a fiatal férfiak. Jellemzően semmilyen, vagy alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők. A német belügyi hivatalnak a saját önbevallás alapú, de saját adatfelvétele szerint 2 százaléknyian az érkezők közül bírtak valamilyen fokú német nyelvtudással
– hívta fel rá a figyelmet Orbán Balázs a köztelevízióban. 

A bűnügyi statisztikák azt mutatják, hogy a menekültválság és a közbiztonság romlása között egyértelmű az összefüggés. Az ENSZ ennek ellenére nem megállítaná, hanem inkább ösztönözné a migrációt. Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a szervezet által készített menekültügyi egyezménytervezet legalizálná és megszervezné az illegális bevándorlást. 
Az ENSZ-ben képviselettel rendelkező többsége kibocsátó ország a migráció oldaláról, tehát nekik nagyon is érdekük, hogy minél liberálisabb szabályozások szülessenek a világban a bevándorlásra vonatkozóan, hiszen az ő szemükben, illetve számukra a bevándorlás, illetve a tőlük való kivándorlás az egyfajta olyan szelep, amivel ki tudják engedni a gőzt, amelyet a saját államukban az egyre növekvő és egyre szegényebb népesség okoz
– nyilatkozta az ECHO TV Híradójának Kovács István.

A migrációs paktum tárgyalása február 20-án kezdődik, egyelőre kérdéses, hogy Magyarország részt vesz-e a konzultáción.

ECHO TV – A nemzet hangja - Híradó

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ