Cropped landscape
Sport
Nem a szürkék hegedőse
2018-02-1010:56
Mottó:
„Nem kellenek a megálmodott álmok,
 Új kínok, titkok, vágyak vizén járok,
 Röpülj, hajóm,
 Nem kellenek a megálmodott álmok.
 Én nem leszek a szürkék hegedőse…”

 (Ady Endre: Új Vizeken járok) 
Amikor a 90’-es évek elején Magyarországra érkezett, sokan nem tudták, hogy ki is ő. Pedig akkor már komoly edzői sikerek álltak mögötte. A kiesőjelölt újvidéki Vojvodinával egészen a bajnoki döntőig menetelt. Ha nincs a bojkott, akkor ’92-ben Barcelonában is ott lett volna edzőként, ráadásul akkoriban olimpiai éremesélyes női kosárlabda-válogatottja volt Jugoszláviának. Kosaras családból származik, édesapja szövetségi kapitány is volt, édesanyja a válogatottban is szerepelt.
A kiesőjelölt Vojvodina a bajnoki döntőig jutott a jugoszláv bajnokságban
A dél-szláv háború sodorta Pécsre, ahol 1993-tól tizenöt éven át sikert sikerre halmozott csapatával. Kilenc bajnoki cím, kilenc Magyar Kupa-elsőség, három Euroliga négyes döntő, közte két bronzéremmel. Soha nem volt a szürkék hegedőse, bár ma már nem szereti, ha a mindig ezer fokon égő, a zakóját földhöz vágó edzővel azonosítják.
A Szpartak Moszkvával sikerült az Euroliga-győzelem is
Amikor 2008-ban – már nem először – megkeresték a Szpartak Moszkvától, érezte, hogy nem mondhat nemet; mert könnyen lehet, ha nem száll fel arra a vonatra, akkor végérvényesen elmegy.  Világsztárokkal dolgozhatott együtt, és sikerült a hőn áhított elsőség a legrangosabb európai trófeában. 
A Pécs-Sopron meccsek mindig hatalmas csatákat hoztak
Egyedüliként ült a magyar női és férfiválogatott kispadján is. A női együttessel világbajnokságon is járt. Ma már mégis azt mondja, hogy értéket teremteni még jobb, mint sikeresnek lenni. Jelenleg a Rátgéber és a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát irányítja, erre tette fel az életét.
A Kiscsillag zenekarral
Zenélt a Kiscsillag nevű zenekarban Lovasi Andrással. A Fishing on Orfű számot ő írta, ami ma egy kulturális rendezvény elnevezése. Csak azt a 2013 szeptemberi napot tudná kitörölni az életéből. Az egykori pécsi másodedzőjének, Füzy Ákosnak és Tapodi Péternek a halálos buszbalesetét a mai napig nem tudta feldolgozni, sőt az idő múlásával csak egyre jobban fáj neki. 
A Célfotó szombati adásának (22:35) vendége a kosárlabda mesteredző, Rátgéber László. 
 
 Várom Önöket!
 
A Célfotóban Rátgéber Lászlóval beszélgettünk
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ