Cover
Gazdaság
2021: Papírmentessé válhat a NAV
2018-02-0815:14
NAV, adóbevallás, vállalkozások, támogatás
A jövedelmet terhelő adók további mérséklése, az adónemek számának csökkentése és az adózási szabályok ésszerűsítése, egyszerűsítése mellett 2021-re el kell érni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal teljesen papírmentessé váljon - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a szervezet csütörtöki vezetői értekezletén. Varga Mihály hangsúlyozta: az EU egyik vezető és független gazdasági kutató intézetének tanulmánya szerint 2010. és 2017. között az unió tagállamai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 9 százalékponttal a tényleges adóterhelés mértéke.
Az NGM egy szolgáltatói típusú adó- és vámhatóság kiépítésén, végső soron az adózás megkönnyítésén és ésszerűsítésén dolgozik - mondta. Hozzátette: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkáján és megítélésén már lemérhetők e szemléletváltás első komoly eredményei. A kormány arra törekszik, hogy a NAV az Európai Unió legversenyképesebb adóhivatala legyen - jegyezte meg. Felidézte: az utóbbi időben számos intézkedés született ennek jegyében, így az adóhivatal idén már a tavalyi négymillió mellett további egymillió magánszemélyt mentesít a személyi jövedelemadó bevallás kitöltésének kötelezettsége alól, a vállalkozásoknak pedig jövedéki adóbevallási tervezetet küld. 
Mentorálási programjának keretében ugyanakkor évente mintegy 100 ezer kezdő vállalkozásnak nyújt speciális, ha szükséges, egyedi szakmai segítséget fél éven keresztül. 
Megjegyezte: a NAV 2018-tól az EU tagállamai közül egyedüliként biztosítja a papírmentes ellenőrzést ezzel időt és jelentős költséget spórolva az adózóknak. A közigazgatás elektronizálásával és egyszerűsítésével mintegy 700 milliárd forintot spórolhatnak összességében a vállalkozások - húzta alá. Szólt arról is: a jelenlegi tesztfázis után nyártól vezetik be "élesben" a gazdaságfehérítés újabb eszközét, az online számlázást, amely nemcsak az illegális piaci szereplőket szűri ki, hanem az áfabevallási tervezetek adóhivatali elkészítésének lehetőségét is megteremti. Az idei kihívásokat sorolva Varga Mihály kiemelte: a hivatalnak el kell érnie, hogy ez évben a tavalyinál 580 milliárd forinttal több - összesen 14 ezer milliárd forint - folyjon be az államkasszába, miközben az adócsökkentések révén 280 milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozóknál.

A kormány adó- és gazdaságpolitikájának eredményeit, illetve összefüggéseit elemezve a miniszter előadásában rámutatott: 2010. óta a magyar adópolitika fókuszában a legális munka megbecsülése és a családok támogatása áll. Ez a szemlélet növelte a foglalkoztatottságot, a tőkefelhalmozást és a gazdaság versenyképességét - fogalmazott. Közlése szerint az elkezdett munka sikerét jelzi és további létjogosultságát is alátámasztja, hogy dinamikus növekedési pályán haladva tartjuk egyensúlyi pozícióinkat, kedvezőbb feltételekkel finanszírozható a magyar államadósság és nőtt az ország tőkevonzó képessége is.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ