Cropped landscape
Gazdaság
Kósa Lajos: Az országban egyedülálló fejlesztések indulnak Hódmezővásárhelyen
2018-02-0517:00
Hódmezővásárhely, tram train, mezőgazdaság, gépgyártás, fejlesztés
Az országban egyedülálló fejlesztések indulnak Hódmezővásárhelyen a Modern városok program keretében, a tapasztalatok később máshol is hasznosíthatók lesznek - jelentette ki a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn az alföldi városban.
Kósa Lajos sajtótájékoztatóján elmondta, már folyik a Hódmezővásárhely és Szeged belvárosát összekötő úgynevezett vasútvillamos - tram train - előkészítése, illetve a szerelvények beszerzése. 

A két település között naponta ingázó 6-8 ezer embert kiszolgáló közlekedésfejlesztési beruházás költsége 73-75 milliárd forint, amelyből mintegy 22 milliárd forintot uniós, 50 milliárdot hazai forrás fedez - tudatta a miniszter. 

A városban elindult a Minőségi otthoncsere program, ebben egy gazdaságosan már nem felújítható panelépületben élők számára kínálják fel a lehetőséget, hogy családi házba költözzenek - közölte a politikus. 

Kósa Lajos a Hódmezővásárhely mellett több megyei jogú várost is érintő fejlesztésként említette a 47-es út kétszer kétsávosra bővítését Debrecen és Szeged között. 

A miniszter elmondta, kétszer 50 hektárral bővítik az ipari parkot, ahol támogatják mezőgazdasági gépgyártással, élelmiszeriparral foglalkozó vállalkozások megtelepedését. Egy gyenge termőhelyi adottságokkal rendelkező 300 hektáros mezőgazdasági területen pedig napelemparkot hoznak létre. 

Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester kifejtette, Hódmezővásárhely Csongrád megye agrár-szakigazgatási központja. 500 millió forintból a városba költözik a megyei agrárkamara, a jelenlegi Petőfi utcai agrárcentrumba. 

A város 70 kilométeres kerékpárút-hálózatát 117 kilométerrel bővítik - ennek része a Tisza-töltésen Nagyfától Mártélyig húzódó szakasz - és elkészül a biciklis turistákat kiszolgáló infrastruktúra is - tudatta az alpolgármester. 

Felújítják a Betlehem Gábor Református Gimnázium, a Németh László Általános Iskola és Gimnázium, valamint két szakközépiskola és kollégium épületét, és mintegy 5,5 milliárd forintból fejlesztik a felsőfokú agrárképzést - mondta Hegedűs Zoltán. 

Szólt arról is, hogy több mint kétezer katona szolgál a hódmezővásárhelyi helyőrségben, a haderőfejlesztési program keretében bővítik és felújítják a laktanyát. A szakmai utánpótlás megteremtése érdekében pedig új, önálló intézményként honvéd középiskolát és kollégiumot alakítanak ki a városban, ahol 2020-as tanévben már elindulhat az oktatás - közölte a politikus. 

MTI 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ