Cropped landscape
Sport
Először nyert Super Bowlt a Philadelphia Eagles
2018-02-0506:06
Nem sikerült a címvédés a New England Patriots csapatának a profi amerikaifutball-liga nagydöntőjén, miután 41-33-ra alulmaradt a Philadelphia Eaglesszel szemben. A mérkőzésen sok rekord is megdölt, mint pl. az Eagles harmadik döntőjén először hódította el a Vince Lombardi-trófeát.
Minneapolisban -16⁰C fokot mérnek. Az arénán kívül dermesztően hideg van, de azon belül izzik a levegő. A New England Patriots csapata ugyanis Super Bowl címe megvédésére készült a Philadelphia Eaglesszel szemben. A pattanásig feszült hangulatról a szurkolók is tettek, mivel a rekordbajnok Pats bevonulását füttyszóval kísérték.
 
 
Aki hisz a statisztikákban, babonaként terjengő mítoszokban és éppen a Patriots csapatának szurkolt – magyar idő szerint – hétfőn hajnalban, sok jóra nem számíthatott. Egyes mutatók ugyanis úgy fogalmaztak, hogy az elmúlt 13 évben nem volt címvédés, sőt! Tovább fűzve ezen vonalat, 2001 óta, akit az alapszakasz legértékesebb játékosának (MVP-nek) választottak, és Super Bowlt játszott, annak a csapata került ki vesztesen a nagydöntőről.
 
 
Így kezdődött meg a 2005-ös Super Bowl visszavágója, 67 ezer néző előtt.
Az első támadást a Philadelphia vezette. Remek akciójuk végén bár touchdown közelbe került a csapat, a Patriots védői megállították a támadást, így a Philadelphia mezőnygólhoz jutott, amelyet érétkesítettek, ezzel 3-0-ra magukhoz ragadták a kezdeményezést. Ekkor a Pats támadásban behozta a hatodik elsőségére készülő Tom Bradyt. Az irányító remek munkájának köszönhetően pedig a New England egy mezőnygóllal egalizált, 3-3-ra.

Nem kellett sokat várni az újabb eredményes akcióra, LeGarrette Blount nagy futással kezdett, majd Nick Foles 34 yardot átívelő touchdown-passzából Alshon Jeffery növelte az előnyt 9-3-ra (bár az extrapont kimaradt). A Patriotsnak újra megvolt a lehetősége válaszolni, de hibázott, és a bónuszpontért rúgott labda a kapufáról pattant vissza.

A második negyedben mindkét védelem kivédekezett egy-egy támadást. A pontcsendet végül az Eagles törte meg, Blount futott 21 yardos touchdownt, ezzel már 15-3-ra vezetett a Philadelphia. A Pats részéről meglett az első mezőnygól, így 15-6-ra szépített a címvédő és robogott tovább! James White nagyszerű rohanásából egy újabb touchdown következett, 15-12-re módosítva az állást. A félidő vége előtt újra a Philadelphia percei következtek, az Eagles negyedik kísérletéből, a trükkös játékkal irányító Foles értékesített egy remekül kapott passzt. A különbség pedig 10 pontosra nőtt, 22-12-re az Eagles vezetett.
 
 Érdekesség:Foles lett ezzel az NFL történetének első játékos, akinek passzolt és elkapott touchdownja is volt a Super Bowlban.

Justin Timberlake halftime-showját követően – a rájuk jellemző módon – magasabb tempóra kapcsolt a New England, Tom Brady Rob Gronkowskival játszott össze négyszer, az akciót utóbbi értékesítette touchdownnal és extraponttal. Ekkor már csak három pont volt közte, 22-19. 
 A Philadelphia válaszolt, a támadóegység nagy lendülettel haladt előre, és Foles újabb remek passzát Corey Clement húzta le, 29-19. A Patriots ezzel együtt tapadt a riválisra: Brady Chris Hogannek adott 26 yardos touchdown-passzt, 29-26.

A negyedik negyedet Jake Elliott mezőnygólja nyitotta, 32-26. Így a New England a támadott a fordításért: Gronkowskit révén egy ponttal át is vette a vezetést a Pats, 32-33. Az Eagles bő kilenc perccel a vége előtt indította el újabb támadását, ebből közel hét percig vezetve a drive-ot, touchdownt szerzett Zach Ertz révén, 38-33.

Bradyéknek alig több, mint 2 perce maradt fordítani, de a második játékra Brandon Graham ért az ötszörös bajnok irányítóhoz, és kiütötte a kezéből a labdát, amit az Eagles szerzett meg. A Philadelphia ölte az időt, Elliott harmadik mezőnygóljával nyolcpontosra nőtt a különbség 41-33. A Brady-féle varázslat elmaradt, a Philadelphia így első Super Bowl győzelmét aratta, harmadik nagydöntőjén.

Nick Foles, a Philadelphia játékosa így értékelt a nyert döntő után:

"Ez az a pillanat, amelyre nagyon régóta vártunk.  A kirakósunk utolsó, legfonotosabb eleme a helyére került. Nagyon boldog vagyok, hogy részese lehettem a csodának! A szurkolóink gyakran hangoztatják, hogy ereikben zöld vér folyik. Biztos vagyok benne, hogy hozzánk hasonlóan ők is nagy bulit csapnak majd! 

 
A babonák pedig tovább élnek.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ