Cover
Sport
Építők: Renato Sulic interjú
2018-01-2709:13
Az Építők magazinban hétről hétre leülünk a Telekom Veszprém egy-egy játékosával beszélgetni. Ismerjék meg most közelebbről a csapat kiváló beállósát, Renato Sulicsot.
Renato Sulic 1979-ben született Fiuméban. Százszoros horvát válogatott. 2003-ban világbajnok, 2008-ban Európa-bajnoki ezüstérmes. A Veszprémben eltöltött időszak alatt begyűjtött 9 magyar bajnoki címet és 9 magyar kupát és 2 SEHA-liga trófeát. Hosszú és sikeres karriere szülővárosából indult.
„Az első klubbom a Tersat volt. Ez egy kis városrész Fiuméban. Akkor kezdtem el náluk kézilabdázni, amikor elvégeztem az általános iskolát. Ekkor 14 éves voltam. Előtte teniszeztem és síeltem, de a barátaim mind elkezdtek kézilabdázni és én követtem őket. Innentől már minden történelem.”
Sulicnak szépen ívelt felfelé a karrierje. Először a Zamet, majd a Metkovics játékosa, egy rövid kitérő után pedig már a Zágrábban kézilabdázik. 25 évesen pedig világbajnoki címet szerez a horvát válogatottal. A rákövetkező évben negyedikek az Európa- bajnokságon. A kiváló beállós sikert sikerre halmoz, leigazolja a Veszprém, ám egy szörnyű baleset majdnem derékba töri a pályafutását.
„Ez egy nagyon nehéz időszak volt az életemben. 2003-ban megnyertük a világbajnokságot Portugáliában, készültem az olimpiára, de Athént ki kellett hagynom. Egy hónappal a baleset előtt írtam alá a Veszprémhez.  Nehéz volt ez az egész, de én egy harcos típus vagyok és mindig is tudtam, hogy folytathatom a kézilabdát. Az orvosok és sokan nem hittek ebben. Azt mondták, hogy még futni sem fogok tudni, nemhogy professzionális szinten játszani.”
Hihetetlen akaraterejének, kitartásának és a rengeteg munkának köszönhetően végül sikerült felépülnie. Veszprémi szerződését azonban felbontotta. Nem volt még teljesen egészséges, ezért visszatért Horvátországba, egy celjei kitérő után viszont ismét Veszprémbe igazolt.
„Mi egy nagyon jó csapat vagyunk. 2013-ban, 14-ben és 15-ben nagyon jól ment nekem a játék. Én borzasztóan motivált vagyok most is. Ma épp úgy meg akarom mutatni magamnak és mindenkinek, hogy jó vagyok, akárcsak a balesetem után, amikor úgy volt, hogy nem kézilabdázhatom többet. De nem csak hogy kézilabdázhattam, hanem az egyik legjobb beállóssá válhattam a világon. Ez nem volt könnyű, de ez volt a célom, csakúgy, mint ma.”
Renato Veszprémben él. Nagyon szereti a várost, a családját viszont nem hozta magával. Ennek oka egyszerű: amikor ide igazolt, a lánya akkor kezdte el az általános iskolát és jobbnak látták, ha otthon maradnak. Sulic 100%-osan elkötelezett a kézilabda és a Veszprém iránt, azonban a következő szezontól már Plockban folytatja pályafutását A Visztula parti városban 1+1 éves szerződést írt alá.
„Szerintem a Wisla egy nagyon jó csapat számomra, az ottani edzőről is jó véleménnyel vagyok, beszéltem is már vele, de majd meglátjuk. Szerintem ez egy jó döntés.”
Felesége, Maja mindig, mindenben támogatja őt. Ez nem is csoda, hisz egy hihetetlen pozitív személyiség és mindig eszerint cselekszik.
„Sosem felejtem el, amikor egyszer azt mondta, hogy ha ő lesz Miss Horvátország, akkor kap egy autót. Ekkoriban 20 éves volt, épp csak megszerezte a jogosítványát, de a szülei nem tudtak neki autót venni. Azt mondta, nyerni fog és megszerzi azt az autót. Jó, mondtam, ha ennyire biztos vagy a dolgodban, akkor legyen így, és neki lett igaza.”
Házasságukból négy gyermek született. Sulic a családjára a legbüszkébb. Nem is véletlenül.
„A legidősebb lányom 14 éves, hét éve hegedül és 5 éve röplabdázik. 1 méter 80 centi. Szerintem szép jövő előtt áll, akár a hegedűt, akár a sportot választja. Sajnos nagyon keveset tudom őt támogatni ebben a dologban, de szépen teljesít, nem csak itt, hanem az iskolában is. Aztán ott vannak a nyolc és fél éves ikerim. A lány szintén hegedül, a fiam pedig focizik. Meglátjuk, mi lesz majd a jövőben, de fontos, hogy a sport közelében maradjanak. A legkisebb pedig a 1,5 éves kislányom, akivel minden pillanatot élvezünk együtt tölteni.”
A kézilabda és a család mellett a barátok is nagyon fontosak Renato életében. 
„A hobbim a vadászat és a horgászat. Emellett szeretek együtt lenni a barátaimmal. Sok időt töltök itt, így amikor hazamegyek, jó velük találkozni. Elmegyünk együtt halászni, vadászni, jókat kártyázunk a szabadidőmben.”
Hogy mit fog csinálni, ha egyszer abbahagyja a kézilabdát, még fogalma sincs, talán apartmanokat ad majd ki bérbe a turistáknak. De ezen még nem gondolkodik. Ő még mindig magasan tartja azt a bizonyos lécet, és azt át is akarja ugrani minden egyes alkalommal.
 
Építők magazin minden héten pénteken, 17:05-től az Echo TV műsorán.
 
 A magazin teljes adása EZEN A LINKEN MEGTEKINTHETŐ!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ