Cover
Külföld
"Orbán Viktornak ezerszer igaza van"
2018-01-1506:30
orbán, berlusconi, migráció
Orbán Viktornak ezerszer igaza van, amikor szigorúbb migrációs politikát követel európai szinten, az olasz jobbközép Silvio Berlusconival és Orbán Viktorral akar fordulatot elérni Európában - hangoztatta Maurizio Gasparri a Hajrá Olaszország (FI) olasz jobbközép ellenzéki párt szenátora vasárnapi közleményében.

Maurizio Gasparri a magyar miniszterelnök sajtó-kijelentéseire hivatkozott. Az olasz politikus hangsúlyozta, hogy az európai határvédelem nem lehet kizárólag a tagállamok feladata. Az EU fellépése "teljesen hiányzik vagy egyenesen bátorítja az illegális bevándorlók belépését, és Olaszország az első áldozata az (európai) határok nem megfelelő ellenőrzésének" - írta. 
    
Hozzátette: Orbánnak igaza van a szigorúbb európai migrációs politika szorgalmazásában. A menekültek kevesen vannak és szét lehet őket osztani, de az illegális bevándorlók egymás "nyakába varrása" jogos tiltakozást vált ki - olvasható Maurizio Gasparri közleményében. 
    
Megjegyezte, Orbán Viktornak a migrációra használt "határozott" kijelentéseit vallotta magáénak Silvio Berlusconi, volt olasz miniszterelnök, a FI elnöke is egy vasárnapi televíziós interjújában. 
    
"A migráció szélesedése szigorúbb politikai fellépést igényel. Mi Berlusconival és Orbánnal akarunk fordulatot teremteni Európában. Egy olyan PPE-t, amely szolidáris a harmadik országokban, de védi Európa területét és határait" - zárta közleményét Maurizio Gasparri.  
   
Silvio Berlusconi a saját kereskedelmi televíziós csatornái egyikén beszélt az olaszországi migrációs helyzetről. Kijelentette, Olaszországban megszűnt a biztonság, mivel minden huszadik másodpercben bűncselekményt követnek el. A március 4-i parlamenti választásokra készülő olasz jobbközép koalíciót vezető Silvio Berlusconi a bűnözés erősödését az Olaszországban tartózkodó 476 ezer illegális bevándorlóval magyarázta, akinek "ahhoz, hogy egyen, bűnöznie kell". 
    
Silvio Berlusconi szerint a kialakult helyzetért Matteo Renzi volt kormányfőt és az olasz baloldalt terheli felelősség, mivel aláírták a dublini rendeletet "gyalázatos" módon magukra vállalva az Olaszországba érkező migránsokat. 
    
Matteo Renzi Facebook-profilján válaszolt emlékeztetve, hogy a 2003-ban elfogadott dublini rendeletet az akkori Berlusconi-kormány írta alá. A rendelet az EU egyik tagállamában benyújtott menedékjog megvizsgálása felelősségére vonatkozó eljárást szabályozza. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ