Cover
Gazdaság
Egymilliárd eurós kárt okozhatott a katalán válság
2018-01-0209:22
katalónia, válság, puigdemont
Mintegy egymilliárd eurós gazdasági kárt okozhatott Spanyolországnak a katalán függetlenségi törekvések okozta válság, miután a tartományban a tavalyi utolsó negyedévben lelassult a növekedés - jelentette ki vasárnap a Cadena Ser spanyol rádiónak adott interjújában Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter.
Katalóniában december 21-én előrehozott választásokat tartottak, amelyek eredményeképpen az egységpárti Állampolgárok (Ciudadanos) párt 37 mandátummal az új törvényhozás legnagyobb képviselőcsoportját alakíthatja meg, míg a külön induló függetlenségpárti pártok összesen 70 képviselővel megszerezték a többséget a törvényhozásban. Más tömörülések összesen 28 mandátumra tettek szert. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök azt javasolta, hogy január 17-én tartsa meg alakuló ülését az új katalán parlament. 

"Katalóniában a gazdasági növekedés mindig nagyobb volt az országos átlagnál, lévén a spanyolországi konjunktúra fő motorja, viszont a negyedik negyedévben éppen hogy lerontotta az átlagot" 
- tette hozzá a miniszter. Szerinte a függetlenségpárti Carles Puigdemont volt katalán elnök kormánya okozta azt a hatalmas bizonytalanságot és bizalomvesztést, amely a helyi gazdaság lelassulásához vezetett. 

De Guindos az interjúban kifejezte abbéli reményét, hogy az új katalán kormány "tudatában lesz annak, mekkora kárt okoz az effajta (függetlenségi) politika", és felhagy az "egyoldalú intézkedésekkel", amelyeket szerinte elutasít "egész Európa és a nemzetközi közösség".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ