Cover
Kultúra
Amerikai szilveszter
2017-12-2819:41
szilveszter, new york, time square
New Yorkban idén is hatalmas, hagyományőrző szilveszteri bulival készülnek. Idén a terrorfenyegetettség miatt fokozták az óvintézkedéseket a városban. Egyes európai országokban még a karácsonyi hagyományoknak hódolnak és jéghideg folyókban vagy tavakban mártóznak meg.
Az Egyesült Államok első számú szilveszteri bulija kétségkívül idén is New Yorkban lesz, az ikonikus Times Squaren. A hagyomány 1904-re nyúlik vissza, ekkor tartották az első óévi mulatságot. Mint ahogy az már sok-sok éve, idén is éjfél előtt egy perccel kezdik majd leereszteni a gömböt. 

A kristálygömb utolsó darabjai is a helyükre kerültek már. A szilveszteri látványossághoz minden évben újabb kristálydarabkákat terveznek. Az idei "A derű ajándéka" elnevezést kapta. 

A derű a művészet és a cselekvés egyensúlya. Arról szól, hogy magunkba nézzünk, és a lehető legjobban segítsük embertársainkat. És segítenünk is kell az embereken, ez az időszak erről szól. Olyan sokan szorulnak rá, és egy apró gesztus is számít.
- hangsúlyozta a Waterford Kristály kézművesmestere.”

A 2688 kristályháromszögből 1536 darabon látható az a különleges minta, amely az alkotók szerint a derű ajándékát jelképezi. Miközben leeresztik a gömböt a Times Squaren összegyűlt tömeg el kezd visszaszámolni, aztán amint éjfélt üt az óra, indul a fergeteges ünnepség és leszakad a konfettieső. 

Amíg New Yorkban már a szilveszter éjjelre készülnek, addig Európa országiban még a karácsonyi hagyományoknak hódolnak. Csehországban 400 bátor úszó vetette bele magát az 5 fokos folyóba. A német fővárosban pedig Mikulásnak öltözött helyiek mártóztak meg a jéghideg vízben. 
A vállalkozószellemű emberek minden évben karácsony után csobbannak egyet a folyókban és tavakban. 

ECHO TV 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ