Cover
Külföld
Egyre rosszabb a helyzet Szíriában
2017-12-2713:55
szíria, vöröskereszt, betegség, evakuálás
Helikopterek és harci repülök bombázzák a szíriai Kelet-Gútát és Idlib tartományt. A kormány annak ellenére, hogy novemberben tűzszünetről állapodtak meg továbbra is légicsapásokat mér a régióra. Az ottani milicisták pedig gránátvetőkkel lövik a hadsereg célpontjait. Mindkét térségben a lázadók gyakorolják a hatalmat. Az Aszad-rezsim katonái 2013 óta ostromolják Kelet-Gútát, ahol mintegy 400 ezer ember él.
A Nemzetközi Vöröskereszt mellett több jogvédő és segélyszervezet is arra figyelmeztet, hogy a térségben katasztrófaközeli állapotok uralkodnak. Rengetegen éheznek és a gyógyszerhiány miatt több száz ember állapota válságos. 

Az ENSZ már korábban azt kérte a damaszkuszi kormánytól, hogy evakuálják a súlyos betegeket a térségből. A világszervezet most is aggodalmát fejezte ki a válsághelyzet miatt. 
Bízom benne, hogy sikerül gátat szabni az erőszaknak és enyhül a feszültség Kelet-Gútában. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy elhallgassanak a fegyverek, és élelemhez, valamint ivóvízhez juttassuk a rászorulókat.
- hangsúlyozta a világszervezet egyik munkatársa. 

A súlyos humanitárius helyzetre való tekintettel a hatóságok megkezdték a kitelepítéseket. Eddig négy embert menekítettek ki. További huszonkilenc válságos állapotú beteget pedig az következő napokban szállítanak damaszkuszi kórházakba. Közülük egyébként öten egy fogolycseréről szóló megállapodás miatt kaphatnak egészségügyi ellátást a szír fővárosban. 

Eközben a segélyszervezetek továbbra is azon dolgoznak, hogy élelmiszert és gyógyszert juttassanak Kelet-Gútába, de ehhez egyelőre a kabinet engedélyére várnak. 

MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ