Cover
Belföld
Dömötör Csaba: A következő uniós csúcson újra napirenden lesz a kvóta
2017-12-2708:39
dömötör csaba, migráció, kötelező betelepítési kvóta, brüsszel, Jean-Claude Juncker, soros-terv, nemzeti konzultáció
Több minisztérium is vizsgálja, hogyan tudnának újabb védelmi eszközöket életbe léptetni – nyilatkozta a Soros-terv kapcsán a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Magyar Hírlapnak. Dömötör Csaba szerint a nemzeti konzultáción elért eredmény önmagában is komoly fegyvertény, de a legkeményebb csaták még csak most jönnek.
Minden korábbi rekordot megdöntött nemzeti konzultáció részvételi aránya – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint ez önmagában is komoly fegyvertény. Mint ahogy az is, hogy az egyes kérdések körül nemzeti egység jött létre. A magyarok nem akarják, hogy évi egymillió migránst telepítsenek Európába. Nem szeretnék, ha fejenként kilencmillió forintot költenénk rájuk, sőt elutasítják azt is, hogy Brüsszelből nyomás alá helyezzék a kvótákra nemet mondó tagállamokat. A konzultáció egyedülálló eszköz arra, hogy egyetértési pontok jöjjenek létre a magyar politikában – mondta Dömötör Csaba, aki szerint ettől függetlenül a meccs nem lefutott, a legkeményebb csaták még csak most jönnek. 

Sokan továbbra is lehetőséget látnak a bevándorlásban, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke maga fogalmazott úgy, hogy legális migrációs útvonalakat kellene kialakítani. Ezzel egyesek szerint a munkaerőpiaci gondokat is orvosolnák, noha erre, mint bebizonyosodott, ez a módszer nem alkalmas – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a kvótajavaslat továbbra is ott van az asztalon, most már jogalkotási szakaszban. Kiélezett a küzdelem, kemény hónapokra számítunk. A konzultáció eredménye, illetve a témában elfogadott országgyűlési határozat mindenesetre erős mandátumot ad a magyar kormánynak. 

Az uniós intézmények sok szempontból önjárók, fogalmazhatunk úgy is, csattognak a bürokratikus fogaskerekek Brüsszelben, függetlenül a berlini koalíciós alkudozásoktól. A következő uniós csúcson újra napirenden lesz a kvóta -  hívta fel a figyelmet Dömötör Csaba. Már most látszik, hogy megpróbálják megtörni az ellenálló tagországokat. Az uniós források felfüggesztésével riogatnak, kötelezettségszegési eljárásokat indítanak, és meghallgatásokat szerveznek az egyes országokkal szemben. Magyarországról is rendeztek egy ilyet decemberben – tette hozzá. Jelenleg Lengyelország ellen folyik boszorkányüldözés, olyan amilyet mi is megtapasztalhattunk 2010 után - fogalmazott az államtitkár.

 Dimitrisz Avramopulosz EU-s migrációs biztos publikálta elképzeléseit a bevándorlásról a brüsszeli Politicóban. Állásfoglalása teljesen ellentétes a magyar kormányéval – mondta Dömötör Csaba. A migrációs ügyek első számú felelőse úgy látja, hogy a bevándorlás az új norma. Azt is leírta, hogy Európa nem képes megállítani a migrációt, és a határvédelmi kerítések felhúzása sem jelent megoldást. 
Mi elutasítjuk az önfeladást. Európának igenis védekeznie kell az illegális bevándorlás ellen. És ebben a küzdelemben támaszkodnia kell azokra az értékekre és teljesítményekre, amelyek naggyá tették. Helmut Kohl kancellárnak igaza volt, az alapító atyák Európájának nincs alternatívája
- szögezte le. A Magyar Hírlap azon kérdésére, hogy mi a véleménye arról, hogy a bíróság a Magyar Helsinki Bizottságnak adott igazat a rá vonatkozó konzultációs megállapítások kapcsán, Dömötör Csaba a következőt mondta: 
Még nem zárult le az eljárás. Nem árt tudni, hogy a szervezet 2015-ben és 2016-ban több mint háromszázmillió forintnyi támogatást kapott Soros György hálózatától. Nem galamblelkű, karitatív egyesületről van szó, hanem a bevándorlás kérdésében nagyon aktív politikai szerveződésről. Ők jelentették fel korábban Magyarországot, mondván, a hatóságok nem bántak megfelelően két bangladesi migránssal. Ők egyébként nem háború elől menekültek, hanem megélhetési okokból érkeztek Európába. Hazánkat végül elmarasztalták, és ezen a Helsinki Bizottság pénzt is keresett. Ez nem minden. Pár napja kiderült, hogy a Helsinki Bizottság egy olyan menedékkérőt is véd, akit Törökországban többéves börtönbüntetésre ítéltek terrorcselekmények miatt. Ezekből a példákból is látszik, hogy a kormány álláspontja helytálló: ezek a szervezetek kifejezetten segítik a bevándorlást.
Dömötör Csaba jelezte, már több minisztérium is vizsgálja, hogyan tudnak újabb védelmi eszközöket életbe léptetni a Soros-tervvel szemben. Amint döntés születik ezekről, a kormány természetesen tájékoztatja majd a közvéleményt – tette hozzá az államtitkár. 
 
A teljes interjú a Magyar Hírlapban olvasható. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ