Cover
Külföld
Bevándorlási törvényt sürget a német munkaügyi hivatal vezetője
2017-12-2717:33
A menekültügytől független bevándorlási törvényben a munkavállalás céljából érkező emberek beáramlását kell szabályozni a német munkaerőpiac igényeinek megfelelően - mondta el Detlef Scheele a német munkaügyi hivatal vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak.
A regisztrált munkanélküliek elhelyezkedését támogató ügynökség kutatóintézetének becslése szerint évi 300 ezer képzett bevándoroló szükséges a munkaerőigény kielégítéséhez. Ezt azonban nem fedezi az európai uniós társállamokból érkező bevándorlás. Ezért az EU-n kívüli térségekből is kellenek bevándorlók.

A Detlef Scheele kifejtette, hogy elképzelésük szerint a bevándorlási folyamat több szakaszát a határokon kívül kell lebonyolítani. Így a Németországba költözés előtt szükséges gondoskodni a német nyelv megfelelő szintű elsajátításáról és a szakmai képzettséget igazoló dokumentumok elismertetéséről, és egy érvényes németországi állásajánlatot is a bevándorlási vízum megszerzésének feltételei közé kell sorolni. 

Azzal kapcsolatban, hogy az ügynökségnek több nyugat-balkáni országban és az észak-afrikai Tunéziában és Marokkóban is működik kirendeltsége, Detlef Scheele elmondta, hogy a 100 ezer embert foglalkoztató intézménynél létrehoztak egy nemzetközi részleget, és a következő fél évben dolgoznak ki stratégiát a határon túli tevékenységük erősítésére. Továbbra sem tapasztalni túlfűtöttség jeleit a német munkaerőpiacon. A nyolcadik éve megszakítás nélkül tartó gazdasági növekedés várhatóan 2018-ban is folytatódik, így a regisztrált munkanélküliek száma további 60 ezerrel csökkenhet, és éves átlagban 2,5 millió alatt lehet a 82 milliós országban.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ