Cover
Belföld
Prőhle Gergely: Az anyagi központú berendezkedés nem tartható fenn hosszútávon
2017-12-2620:00
evangélium, örömhír, karácsony, migráció, iszlám, vallás, keresztény, ateista
Prőhle Gergely Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője volt Napi Aktuális vendége. Többek között beszélt az evangélikus egyház szerepéről, a karácsony fontosságáról, az európai értékekről és az ezzel szemben helyezkedő iszlám vallásról.
Prőhle Gergely szerint másképp ünneplik a karácsonyt a modern kor emberei, legyen az katolikus, evangélikus vagy éppen ateista. Azonban véleménye szerint ez nem abból fakad, hogy más a hite az embereknek, hanem abból, hogy sok a kereső, sok a bizonytalan ember. Prőhle Gergely úgy véli, hogy az emberek döntő többségének szüksége van egy nála nagyobb, nem földi lény segítségére, támaszára.

Az ajándékozás mellett fontos a családi együttlét örömre is. Prőhle Gergely elárulta, hogy az az anyagi központú berendezkedés, mely ma általánosságban jellemző az európai emberre nem lesz hosszú távon fenntartható. Ennek egyfajta előszele a migráció, az ivóvíz kérdése vagy a globális felmelegedés.

Prőhle Gergely úgy véli, hogy a hagyományos keresztény értékeket védeni kell. Az iszlám, de különösen a radikális iszlám az európai kultúra értékrendjével szembe megy, nem csak a zsidó-keresztény hagyományokkal, de a felvilágosodás értékrendjével is. Ezeket az értékeket mindenkinek tiszteletben kell tartania, aki Európában él. A menekülteknek pedig helyben kell segítséget nyújtani, hogy vissza tudjanak menni a Közel-Keletre, egykori lakóhelyükre.

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ