Cover
Sport
Hazánkban járt a rögbilegenda
2017-12-2613:58
Igazi rögbilegenda járt Magyarországon. Az egykori világbajnoki bronzérmes walesi Phil Davies arról is beszélt az Echo Televíziónak, hogy mekkora lehetőséget lát a sportág hazai fejlesztésében.
1987-ben tagja volt az Angliát is legyőző, világbajnoki bronzérmes walesi válogatottnak. Mindmáig nagy tisztelet övezi, és nem csak a hazájában. Phil Davies, a rögbilegenda a magyar férfi válogatott edzője, a szintén walesi Richard Williams meghívására érkezett Magyarországra, és előadást is tartott a dobogókői szakmai konferencián. 
„A rögbi 30-35 éve az életem része. Játékosként és edzőként sem tudtam elszakadni ettől a sportágtól. Fantasztikus lehetőségeket ad, hogy utazzak és megismerhessek embereket. Ez is egy lehetőség volt, hogy Magyarországra jöjjek, és megnézzem, hogy miként is dolgozik Richie, és persze tapasztalatot cseréljek a többi edzővel és a játékosokkal"
- mondta Phil Davies, aki beszélt a '87-es nagy sikerről is. 
„Az angol és a walesi rivalizálás legendás ebben a sportágban. Több mint 100 évre vagy még régebbre nyúlik vissza. Ahányszor Anglia ellen játszunk, és nyerni tudunk, annak mindig nagyon örülünk, és ez akkoriban sem volt másképp. Egy nagyon jelentős győzelem volt egy nagyon fontos versenyen"
- fogalmazott. És hogy miként látja a legendás walesi a magyar rögbi helyzetét? 
„Úgy gondolom, hogy a lehetőségek mindig végtelenek. Nagyjából 10 millióan élnek ebben az országban, szóval van merítési lehetőség. Fantasztikus esély van Magyarországon arra, hogy fejlődjön ez a játék. Különösen most, hogy a 7-es rögbi olimpiai sportág lett mind a nőknél, mind a férfiaknál. Ami pedig a 15-ös rögbit illeti: Richie Williams edző még csak az út elején jár, és ki tudja, hogy hol lesz a vége. A következő évtizedben akár nagyon magas szintre is eljuthat ez a csapat"
- mondta Davies az Echo Televíziónak. Az egykori negyvenhatszoros walesi válogatott mostanság két klubnál is szaktanácsadóként dolgozik, miközben Namíbia válogatottját irányítja. Az afrikai csapat 2016-ban a második helyen végzett a World Rugby Nations Cup-on, továbbá megnyerte az Afrika-kupát.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ