Cover
Belföld
Újra támad a gender lobbi
2017-12-2312:39
A gender lobbi állhat az Isztambuli Egyezmény mögött az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint. Törcsi Péter az Informátornak beszélt arról, hogy jelenlegi formájában nem szabad törvénybe iktatni az eredetileg a nők és a családon belüli erőszak felszámolására irányuló nemzetközi szerződést. 

Az Európai Tanács egyezménye eredetileg a nők és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását tűzte ki célúl, azonban az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója úgy véli, hogy az egyébként támogatható cél mögött ismét feltűnik a gender lobbi. Az Isztambuli Egyezmény értelmében nem a biológia határozza meg a nő és a férfi közti különbséget, hanem ezt egy társadalmi konstrukciónak nevezik. 

2014-ben a magyar kormány aláírta az Isztambuli Egyezményt, azonban azóta sem iktatta törvénybe. A szerződés értelmében magyar jogszabályokat kellene megváltoztatni, illetve Magyarországot felügyelné egy külföldi testület is. 

Egy úgynevezett Grevio nevű testületet ültetne a részes államok nyakába, amelyek bizonyos időközönként ellenőriznék azt, hogy az isztambuli egyezménynek megfelelően átalakította-e a ratifikáló állam a saját jogrendszerét és az abban foglalt követelményeket teljesítette-e és ez nyilvánvalóan újból egy politikai támadási lehetőséget biztosítana ennek az isztambuli egyezmény által létrehozott nemzetközi csoportnak, ellenőrző szervezetnek
– mondta el az Informátornak Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója

A balliberális ellenzék már a kezdetek óta az Isztambuli Egyezmény mellett van. Az Együtt szerint a kormány félreérti a nemzetközi szabályozást. A párt úgy véli, vannak olyanok, akik gender háborúként kívánják bemutatni ezt az egyezményt is és egyfajta ideológiai gyárat próbálnak építeni mögé.
Magyarországon egyébként jelenleg a jogi lehetőségek adottak arra, hogy a hatóságok és a erőszakos cselekmények áldozatai is fel tudjanak lépni. Az utóbbi néhány évben csökkent a nőkkel szembeni erőszakos támadások száma Magyarországon.

Az Informátor teljes adása IDE KATTINTVA megtekinthető

ECHO TV

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ