Cover
Külföld
Találkozna a leváltott katalán elnök a spanyol kormányfővel
2017-12-2215:00
katalán, választás
A spanyol tartományban előrehozott parlamenti választásokat tartottak. A szavazópolgárok 135 képviselő helyről dönthettek, de a voksolás valódi tétje a függetlenségi törekvések folytatásának sorsa.
Több mint 5 és fél millió szavazásra jogosult járulhatott december 21-én reggel 9 és este 8 óra között összesen 947 katalán településen az urnákhoz. Több szavazóhelyiség előtt már a nyitás előtt kígyózó sorokat lehetett látni.
A csütörtökön megtartott választáson az Állampolgárok nevű egységpárti, liberális párt győzött, ennek ellenére a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget.

"Álláspontunk Katalóniáról jól ismert, és mindenféle szinten többször ismertettük. Nem változtatunk rajta. Regionális választásokról egyébként sem mondunk véleményt"
 - jelentette ki Alexandre Winterstein szóvivő az AFP hírügynökség kérdésére.
Az EU a katalán válságban kezdettől fogva elutasította, hogy elismerje az egyoldalúan kikiáltott katalán parlament függetlenségét, mert spanyol belügynek tekinti a kérdést. Az unió hagyományosan nem fűz megjegyzést tagországainak belpolitikai konfliktusaihoz. Az EU ezenkívül úgy ítéli meg, hogy az október 1-jei katalán függetlenségi népszavazás ellentétes a spanyol alkotmánnyal, és arra kért minden érintett spanyolországi felet, hogy ne konfrontálódjon, hanem párbeszéd keretében oldja meg a problémát.
Katalóniában 5 éven belül már harmadszor tartanak helyi parlamenti választásokat. A voksolás kiírását október 27-én jelentette be a spanyol miniszterelnök, miután feloszlatta a korábbi helyi törvényhozást, és menesztette a kormányt.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ