Cover
Külföld
Elérte az egymilliót a kolerás megbetegedések száma Jemenben
2017-12-2214:50
jemen, kolera
A polgárháború sújtotta Jemenben a lakosság több mint 80 százaléka nem jut hozzá elegendő élelmiszerhez, ivóvízhez, üzemanyaghoz, illetve egészségügyi ellátáshoz. Az ENSZ szerint Jement a világ legsúlyosabb humanitárius válsága sújtja. A kolerajárvány áprilisi megjelenése óta az Egészségügyi Világszervezet 2219 fertőzött halálát regisztrálta, a betegek csaknem harmada gyerek. 
Az ENSZ szerint Jement a világ legsúlyosabb humanitárius válsága sújtja. A kolerajárvány áprilisi megjelenése óta az Egészségügyi Világszervezet 2219 fertőzött halálát regisztrálta. A betegek csaknem harmada gyerek. A kolera elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. Erős hasmenéssel és hányással jár, ami gyors kiszáradáshoz, illetve akár halálhoz is vezethet. 

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet csütörtöki jelentése szerint az arab-félszigeti országot ezenkívül diftéria-járvány is sújtja, aminek következtében október óta 312 diftériás megbetegedést és a betegségnek tulajdonítható 35 halálesetet jegyeztek fel az egészségügyi hatóságok, ami több mint 10 százalékos halálozási arányt jelent. Az öt év alatti gyerekeknél pedig ez az arány mintegy 25 százalék - figyelmeztetett Marc Poncin, az MSF egészségügyi vészhelyzeti intézkedéseinek koordinátora Jemenben. 

A diftéria heveny légúti fertőzéssel járó megbetegedés, amely fulladást és szívelégtelenséget okozva végzetes is lehet a beteg számára kezelés nélkül. Poncin ugyanakkor rámutatott arra, hogy nem csak Jemenben, hanem nemzetközi szinten is hiány van a diftéria terjedését féken tartó gyógyszerekből. A WHO december elején arra figyelmeztetett, hogy hónapokon belül a kolerajárvány újabb hullámára lehet számítani az országot sújtó blokád miatt, amelyet Szaúd-Arábia azt követően erősített meg, hogy a síita húszi lázadók kilőttek egy ballisztikus rakétát Jemen területéről a rijádi nemzetközi repülőtérre. 

Jemenben több mint három éve dúl polgárháború a kormányerők és a síita húszi lázadók között, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légierővel segíti a kormányt. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ