Cover
Külföld
Befejezte működését a hágai Nemzetközi Törvényszék
2017-12-2215:34
hágai nemzetközi bíróság
24 év után befejezte működését a hágai Nemzetközi Törvényszék. A taláros testület fennállása alatt 90 embert ítélt el háborús bűnök miatt. 

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság 1993-ban jött létre. A Hágai Nemzetközi Törvényszék létrehozása a nemzetközi büntetőjog terén a legnagyobb lépést jelentette a II. világháború után megalakult nürnbergi bíróság óta. Fennállása alatt 161 ember ellen emeltek vádat, 5 ezer tanút hallgattak meg és 90 embert ítéltek el, többet közülük életfogytig tartó szabadságvesztésre.

A taláros testület egyik legtöbb figyelmet kiváltó ügye a srebrenicai mészárlás volt, amelyben szinte mindenkit bűnösnek találtak. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette.

A Hágai Nemzetközi Törvényszék munkája ünnepélyes keretek között ért véget. Az eseményen ott volt a holland király, az ENSZ főtitkár, a törvényszék volt és jelenlegi bírái és ügyészei, valamint a délszláv háború áldozatai. A résztvevők egy perces néma csenddel tisztelegtek az erőszakos cselekményekben elhunytak emléke előtt. A törvényszék 24 éves megbízatásának lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa veszi át.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ