Cover
Belföld
Alapjogokért Központ: Politikai célokra használják a jogállamiság fogalmát
2017-12-2215:30
Alapjogokért Központ, Szánthó Miklós, lengyelország
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint politikai jellegű ügyeket próbál jogi köntösbe bújtatni az Európai Bizottság a Lengyelország ellen indított 7-es cikk szerinti eljárással.

Szánthó Miklós a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken súlyos problémának nevezte az eljárásokat, s úgy véli az Európai Unió egységét és szolidaritását ássák alá, hogy egy alapértékként megjelölt fogalmat, mint a jogállamiság, megpróbálják politikai célokra felhasználni. Mint kifejtette: az Európai Unió szerződésének 2. cikke tartalmaz különböző, "nagyon homályos, úgynevezett európai értékeket", s ezeket lehet számon kérni az úgynevezett 7-es cikk szerinti eljárással. Az igazgató megjegyezte: össze vannak szedve olyan fogalmak, mint például a jogállamiság, demokrácia, igazságosság, emberi jogok, egyenlőség, szolidaritás, de mindezek konkrét tartalma nincs definiálva. Hozzátette: nem is lehet definiálni, mivel - mint mondta - ahány tagállam, annyi leírása van a jogállamiságnak. 
Szánthó Miklós szerint a jogállamiság amúgy is homályos, megfoghatatlan fogalmát teljesen kiüresítik az ilyen eljárások.  Az igazgató elmondta: az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás egy bonyolult, többlépcsős eljárás. Jelenleg abban a fázisban tart a folyamat, hogy a bizottság kezdeményezte az eljárást. A külügyminiszterek tanácsának 4/5-ös többséggel - az Európai Parlament jóváhagyásával - kell döntenie arról, hogy valóban fennáll esetlegesen ezen értékek veszélye. Utána az állam és kormányfők tanácsa egyhangúlag hozza meg döntését, majd újra visszakerül az ügy a miniszterek tanácsához, ahol minősített többséggel kell dönteni a konkrét szankciókról. Szánthó Miklós az uniós indoklásokat abszurdnak nevezte. Kiemelte: Magyarországon többek között a Lukács Archívumra vonatkozó szabályozás, valamint az úgynevezett Roma Parlament nevű szervezet működésének szabályozása, megszüntetése, Lengyelország esetében pedig például egy lengyelországi erdőben folyó fakitermelés okozza a jogállamiság problémáját.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ