Cover
Belföld
Nyugdíjas szövetkezetekben dolgozókkal enyhítenék a munkaerőhiányt
2017-12-2117:00
nyugdíj, munka, szervezet
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a nyugdíjasok egy része szívesen visszamegy a munkaerőpiacra. A nyugdíjas szövetkezetekben dolgozókkal részben enyhíthető a munkaerőhiány, a foglalkoztatónak pedig előnyt jelent a kisebb közteher, illetve, hogy szakképzett alkalmazottat talál - erről beszélt Gák Pál Zoltán az ECHO TV Napi Aktuális című műsorában.
Gál Pál Zoltán a VIMOSZ elnöke elárulta, hogy régi céljuk, hogy a nyugdíjasokat ne veszítse el a munkaerőpiac. A nyugdíjas szövetkezetek azzal a céllal jöttek létre, hogy hidat teremtsenek a nyugdíjasok és a munkaadók között, melyek át tudják transzformálni a nyugdíjasok munkáját. Gál Pál Zoltán úgy véli, hogy a nyugdíjasok tapasztalatai, képességei főként a fiatalabb munkavállalók beintegrálásában tud nagyon hasznos lenni. Meglátása szerint nem feltétlenül ugyanabban a pozícióban kellene őket foglalkoztatni, hanem mentorként vagy esetleg támogatóként.

A nyugdíjas munkavállaló számára előnyös, hogy akármennyit kereshet, nem veszíti el a nyugdíját. A nyugdíjas szervezeteken keresztül végzett munka ugyanis nem minősül munkaviszonynak. A bruttó bér után, pedig csak 15% SZJA-t kell fizetni, egyéb levonás nincs. A konstrukció a munkaadó számára is előnyös, ugyanis a kifizetett bruttó bért nem terheli semmilyen közteher és kevesebb az adminisztráció is - tette hozzá a VIMOSZ elnöke.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ