Cover
Külföld
Egyre kevesebb menedékkérő távozik önként
2017-12-2116:29
németország, bevándorlás, menekültek
A német kormány szándékaival ellentétben csökken a Németországból önként vagy kitoloncolás révén távozó menedékkérők száma - írta a Die Welt című német lap. Eközben a távozásra kötelezett menedékkérők száma egyre csak emelkedik.
 A Die Welt felidézte, hogy Angela Merkel kancellár tavaly év végén 2017 legfontosabb menekültügyi feladatának nevezte a távozásra kötelezett menedékkérők hazajuttatásának felgyorsítását, és "nemzeti erőfeszítést" sürgetett az ügyben. A kormányzati szándék ellenére a kitoloncoltak száma a legjobb esetben is csak stagnál az idén, ezt jelzi, hogy november végéig 22 190 menedékkérőt toloncoltak vissza a hazájába, vagy az uniós menekültügyi rendszer előírásai alapján ügyében illetékes országba, míg tavaly egész évben 25 375 elutasított menedékkérőt toloncoltak ki. 

A német állam pénzügyi támogatásával önként távozók száma pedig csaknem megfeleződött, míg az idén november végéig 27 903 menedékkérő távozott az önkéntes hazatelepülési programok révén, 2016 azonos időszakában 50 759 menedékkérőt sikerült hazajuttatni ezen az úton. 

Közben a távozásra kötelezett menedékkérők száma egyre emelkedik, a BAMF az idén november végéig elbírált 579 ezer menedékjogi kérelem közül 327 ezret nem fogadott el. A szövetségi belügyminisztérium álláspontja szerint a távozók számának csökkenésében annak is szerepe van, hogy tavaly kiugróan sok menedékkérő hagyta el az országot. A 2016-ban hazatelepült menedékkérők legnagyobb része a nyugat-balkáni térségből származik, amelynek államaival jó a német hatóságok együttműködése, az idén viszont jellemzően olyan, Európán kívüli országokba kellene visszajuttatni menedékkérőket, amelyek nemigen hajlandóak visszafogadni állampolgáraikat. Németországba a nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly 280 ezer menedékkérőt regisztráltak, az idén november végéig pedig további 173 ezret. 
 
Forrás: MTI 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ