Cover
Külföld
A magyar-macedón együttműködés a biztonság és a gazdaság szempontjából is fontos
2017-12-1814:14
szijjártó péter, macedónia, migráció, nato, eu
A biztonság szempontjából kritikus fontosságú, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonal továbbra is zárva maradjon - szögezte le Szijjártó Péter, majd úgy folytatta, hogy a térségben minden egyes olyan elmozdulás, amely a határok könnyebb átjárhatósága felé mutat, újabb százezrek számára jelentene biztatást arra, hogy keljenek útra. A tárcavezető szerint ha a nyugat-balkáni útvonalat nem tartják zárva, akkor Magyarország déli határánál nagyon hamar újabb migrációs nyomás jelenhet meg. 
A macedón kormány megerősítette, hogy továbbra sem változtat migrációs politikáján, és a déli határukat a jövőben is csak azok léphetik át, akiknek ehhez megvannak a szükséges dokumentumaik, azaz az illegális bevándorlást továbbra sem engedélyezik. Annak érdekében, hogy ez továbbra is így maradjon, Magyarország fenntartja a támogatását, és 2018 októberéig biztosítja azt, hogy 30 fős magyar rendőri kontingensek szolgáljanak a macedón-görög határon - húzta alá Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a magyar rendőrök részt vesznek a macedón határ menti járőrözésben, az embercsempész-bandák elleni küzdelemben, valamint a határon esetleg átjutó migránsok feltartóztatásában.

A biztonsági kérdéseknél maradva Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország számára nagyon fontos az Európai Unió és a NATO bővítése. "Európa nyugati felében még most sem mindig értik annak a fontosságát, hogy a Nyugat-Balkánon béke és nyugalom legyen" - magyarázta. Kifejtette, szerinte a nyugat-balkáni feszültségeket úgy lehet a legkönnyebben feloldani, ha az euroatlanti integrációt felgyorsítják. Magyarország - a saját és Közép-Európa biztonsági érdekéből fakadóan - továbbra is azt szorgalmazza, hogy a macedónok integrációs folyamatát gyorsítsák fel, ennek érdekében pedig Budapest azt szorgalmazza, hogy a júliusi NATO-csúcs napirendjén mindenképpen szerepeljen a bővítés, és az Európai Unió februári bővítési munkaprogramjában végre nevezzék meg a macedón csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontját. 

Szijjártó Péter a gazdasági kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi áruforgalom tavaly 45 százalékkal nőtt, az idei év első kilenc hónapjában pedig már 47 százalékkal bővült, tehát már szeptemberig meghaladta a tavalyi egész éves adatot. Emellett a magyar gazdaság zászlóshajói továbbra is intenzíven érdeklődnek a macedón piaci lehetőségek iránt. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ